1. HABERLER

  2. DENİZ VE ÇEVRE

  3. Özbekistan, BM'de Aral Gölü sorunu için projelerini sundu
Özbekistan, BM'de Aral Gölü sorunu için projelerini sundu

Özbekistan, BM'de Aral Gölü sorunu için projelerini sundu

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi İletişim ve Enformasyon Politikaları Şube Müdürü Saida Mirziyoyeva, Birleşmiş Milletler'de (BM) düzenlenen Su Konferansı'nda, ülkesinin Aral Gölü'nün geleceğine yönelik yürüttüğü projelere ilişkin bilgi verdi.

A+A-

Özbekistan Haber Ajansından yapılan bilgilendirmeye göre, Özbekistan'dan bir heyet BM'de düzenlenen Su Konferansı'na katıldı.

Heyette yer alan Mirziyoyeva BM'de yaptığı konuşmada, Aral Gölü sorununun etkileri ve etkileri azaltmaya yönelik Özbekistan'ın yaptığı geniş kapsamlı çalışmaları anlattı, bu yöndeki uluslararası çalışmaları birleştirmede ülkesinin önderliği konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Mirziyoyeva, Aral çevresindeki Moynak'ın daha önce büyük üretim kapasitesine sahip liman şehri olduğunu, sonrasında denge bozulmasından dolayı gölün kıyılarının gemi mezarlığına dönüştüğünü ifade etti.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tarafından ortaya konulan önerilerin uluslararası düzeyde desteklendiğini ve 2021'de BM'de Aral çevresi bölgesinin ekolojik inovasyonlar ve teknolojiler bölgesi ilan edilmesini içeren belgenin kabul edildiğini anımsatan Mirziyoyeva, "Duyarlı insanların çabalarıyla Aral Gölü yeniden umut ve yenilenmenin sembolü haline geliyor." dedi.

Mirziyoyeva, Özbekistan'ın, bölgeyi finanse etmek, ekonomik potansiyelini artırmak, Karakalpakistan halkının sağlık sorunlarını gidermek ve bölgede yeşil alanları büyütmek için 14 milyon doları aşkın meblağ ayırdığını dile getirdi.

Bu "trajedi"nin sonuçlarıyla mücadele eden Karakalpakistan halkının azmi ve çalışkanlığını takdir eden Mirziyoyeva, özellikle kadınların güçlü desteğe ihtiyaç duyduğunu ve onlar için imkanların seferber edilmesi gerektiğini vurguladı.

Mirziyoyeva, Aral faciasının etkilerinin azaltılması için çaba gösteren Özbekistan'a desteğin sürdürülmesi çağrısında bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.