1. HABERLER

  2. KÜLTÜR - SANAT - TARİH

  3. Okyanusların kesiştiği yer "Agulhas Burnu"
Okyanusların kesiştiği yer "Agulhas Burnu"

Okyanusların kesiştiği yer "Agulhas Burnu"

Afrika'nın en güney noktası olan Agulhas Burnu, aynı zamanda Atlas ile Hint okyanuslarını birbirlerinden ayıran sınır olma özelliğini taşıyor.

A+A-

Kıtanın en güney ucu dendiğinde akıllara sıklıkla Ümit Burnu gelse de bu unvan Cape Town'a kara yoluyla 2,5 saat uzaklıktaki Agulhas Burnu'na ait. Ümit Burnu ise kıtanın en güneybatı ucu oluyor.

Agulhas, Portekizcede "iğneler" anlamına geliyor. Buradaki iğneler ise pusula iğnelerine işaret ediyor. Portekizli denizcilerin, pusulalarının manyetik sapmasının bu noktada sıfırlandığını fark etmeleri üzerine Agulhas ismini alan burun için bugün de Portekizce versiyonu kullanılıyor.

Agulhas Burnu feneri
Güney Afrika Ulusal Parklarının (SANPARK) idaresindeki Cape Agulhas Ulusal Parkı'nın öte ucunda yer alan buruna yolculuk, Güney Afrika'ya özgü mimarisiyle köy ve kasabaları da barındıran keyifli bir sürüşle yapılıyor.

okyanuslarin-kesistigi-yer-agulhas-burnu-2.jpg

L'Aghulas kasabasının çıkışında ziyaretçileri karşılayan ve inşa tarihi 1848 olan tarihi deniz feneri, ülkede hala faal olan ikinci en eski fener. Birincilik 1824'te Cape Town'da inşa edilmiş olan Green Point Feneri'ne ait.

Fenere 80 Güney Afrika randı (4 ABD doları) ödeyerek çıkılıyor. Çok dik ve dar 71 basamağı tedbirli adımlarla çıkarak tepeye ulaşan ziyaretçileri, iki okyanusun aynı karedeki eşsiz manzarası karşılıyor.

Fenerin ilerisinde uzun bir sahil yolu uzanıyor. Burada sahilin üzerindeki parkur, okyanusun ihtişamlı dalgalarının manzarasında yürüyüş imkanı sunuyor.

okyanuslarin-kesistigi-yer-agulhas-burnu-3.jpg

Yere işlenmiş dev Afrika haritası
Agulhas Burnu'nda en çok fotoğraf çektirilen yerlerin başında, denizin kıyısındaki taş anıt bulunuyor. Üzerinde metal işlemeyle Güney Afrika dilinde ve İngilizce olarak "Şu an Afrika'nın en güney noktasındasın" yazan bu taşın tam ortasından, Hint ve Atlas okyanuslarını ayıran hayali çizgi geçiyor.

Bu yer aynı zamanda birkaç metre arayla iki farklı okyanusun sularına ayak sokma şansını da ziyaretçilerine tanıyor.

Burada güneyden kuzeye 18 metre uzunluğa sahip, yere işlenmiş dev kabartma Afrika haritası yer alıyor. Bu büyük harita, Afrika'nın en güney noktası anıtı olarak biliniyor.

okyanuslarin-kesistigi-yer-agulhas-burnu-1.jpg

Meisho Maru No. 38
Sığ sular, keskin kayalıklar, azgın dalgalar ve şiddetli rüzgarlar nedeniyle tarihte çok sayıda denizciye mezar olmuş Agulhas Burnu'nda batık gemi kalıntılarına da rastlamak mümkün.

Bunlardan Agulhas Burnu noktasına en yakın olanı ise "Meisho Maru No. 38" isimli Japon balıkçı gemisinin enkazı. 1982 yılında fırtına sonucu sürüklendiği Agulhas sahilinde kayalıklara oturan gemi, paslanmış yorgun bedeniyle hala okyanusun dalgalarına direniyor.

Agulhas Burnu, aynı zamanda güney yarım kürenin en verimli balıkçılık merkezlerinden biri olarak gösteriliyor.

Balina göçü
SANPARK yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Agulhas Burnu haziran-eylül aylarında göç eden balinaların izlenmesi için en çok tercih edilen mekanlar arasında yer alıyor.

Buna göre, zengin bitki çeşitliliğine sahip bölgede, yılanlara dikkat edilmesi özellikle tavsiye ediliyor. Cape kobrası, şişen engerek ve köstebek yılanı, bölgedeki tehlikeli türler arasında bulunuyor.

Zengin bir kuş çeşitliliğine de sahip olan Agulhas Burnu'nda, kuş izleme aktiviteleri de oldukça popüler.

Giriş ücretsiz
Diğer birçok ulusal parkın aksine ücretsiz olarak ziyaret edilebilen parka ulaşmak için, Cape Town'dan yaklaşık 2,5 saatlik bir kara yolcuğu yapılması gerekiyor.

Bölge balıkçılık açısından oldukça zengin olduğu için, bu çevredeki restoranlarda deniz mahsulleri tavsiye ediliyor. Bölgede üzüm yetiştiriciliği de oldukça yaygın.

Agulhas Burnu çevresinde çeşitli fiyat ve konfor aralığında çok sayıda konaklama imkanı da bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.