1. HABERLER

  2. KÜLTÜR - SANAT - TARİH

  3. Okyanuslar hakkında 11 ilginç bilgi
Okyanuslar hakkında 11 ilginç bilgi

Okyanuslar hakkında 11 ilginç bilgi

Okyanuslar, büyüklükleri ve derinlikleri ile birçok kişiyi oldukça heyecanlandırır. Yanı sıra ev sahipliği yaptığı canlılar ile de merak uyandıran okyanuslar, aslında oldukça dikkat çeken özelliklere sahiplerdir.

A+A-

Tarih boyunca insanoğlunun dikkatini çeken, insanlarda merak uyandıran okyanuslar, derinlikleri ve büyüklükleri ile aklın sınırlarını zorlarlar. Birçok canlı türüne ev sahipliği yapan okyanuslar, etkileyiciliklerinin yanı sıra gizemli yanları ile de dikkat çekerler.

Arama motorlarında okyanuslara dair sık sık sorgulamalar yapılır. Karada yaşayan canlılara bir şekilde şahitlik eden insanlar, okyanuslarda yaşayan canlıları ve bu derin suların bilinmeyenlerini oldukça merak ederler. Bizler de okyanus meraklıları için daha önce belki de hiç duyulmayan birtakım bilgileri bir araya getirdik.

200 METREDEN SONRASI ZİFİRİ KARANLIK
Birçok kişi güneş ışığının okyanusun en dibine kadar ulaşabildiğini düşünür. Ancak yapılan araştırmalar ile bu düşüncenin yanlış olduğu ispat edilmiştir. Konu ile ilgili yürütülen çalışmalar ışığın okyanusun yüzeyinden 200 metreye kadar derinliğe inebildiğini gözler önüne sermiştir. 200 metrelik derinliğin altında kalan bölge tamamen karanlıktır.

YÜZDE 95’İ HENÜZ KEŞFEDİLMEDİ
Okyanuslarda birçok sır saklıdır. Öyle ki senelerdir süren çalışmalara rağmen okyanusların yalnızca yüzde 5’i keşfedilebilmiştir. Araştırmalar halen devam ediyor olsa da kalan yüzde 95’lik kısma dair bir gelişme yaşanmamıştır.

SU BASINCI İŞİ ZORLAŞTIRIYOR
Okyanuslarda su basıncı oldukça yüksektir. Bu neden ile dalgıçla belirli bir derinlikten sonra yüzemezler. Bu neden ile de okyanusun derinlerinde neler olduğu istenilen düzeyde keşfedilememektedir. Teknoloji geliştikçe yeni keşif araçları imal edilse de mevcut araçlar keşfin derinleştirilmesi noktasında yetersizdir.

ZARARLI BAKTERİLER VE VİRÜSLER İLE DOLULAR
Yapılan araştırmalar neticesinde okyanuslarda canlı bakterilerin bir hayli fazla oldukları kanıtlanmıştır. İlgili bakteri ve virüslerin hepatit gibi ciddi enfeksiyonlara yol açabilecekleri söylenmektedir.

ÇÖPLER BAKTERİ SAYISINI ARTIRIYOR
Okyanusun derinliklerinde yapılan araştırmalarda ciddi boyutlarda çöp ve atıklara rastlanmıştır. Bu alanları kirletenler de insanların ta kendileridir. Bu da okyanuslarda bakteri sayısının giderek daha da artmasına yol açmaktadır.

ÜRKÜTÜCÜ SESLER
Okyanusların sessiz oldukları düşünülse de araştırmacılara göre bu, yanlış bir düşüncedir. Okyanuslarda insanı geren bir sesin olduğunu belirten araştırmacılar, derinlere inildikçe bu sesin giderek daha da ürpertici boyutlara ulaştığını ifade etmişlerdir.

GEL- GİT VE DALGALAR 5 KAT FAZLA ENERJİ SAĞLAYABİLİRDİ
Bilimsel çalışmalara göre okyanuslardaki gel- git durumu ve dalgalar enerjiye dönüştürülebilseydi, tüm dünyada üretilen mevcut enerjinin 5 katı çevre dostu yöntemler ile üretilebilirdi.

20 MİLYON TONDAN FAZLA ALTIN VAR
Yapılan çalışmalar neticesinde okyanuslarda 20 milyon tondan fazla altın olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ancak okyanuslardan altın elde etme süreci son derece maliyetli bir iştir.

DENİZ ANALARI ÖLÜMLERE SEBEP OLUYOR
Birçok kişi okyanuslarda köpek balıklarından ötürü sık sık ölümlerin yaşandığını düşünüyor olsa da bu sularda şaşırtan olaylar yaşanmaktadır. Verilere göre köpek balıkları, okyanusta bulunan bazı canlı türlerine kıyasla çok daha az ölümcüllerdir. Örnek vermek gerekirse deniz anaları her sene köpek balıklarından daha fazla ölüme sebep olmaktalardır.

AMERİKA’NIN KORKUTAN İTİRAFI
Amerika Birleşik Devletleri okyanuslar ile ilgili korkutucu bir itirafa imza atmıştı. Amerikan yetkililer okyanuslara; 64 milyon kg sinir gazı, kara mayınları, 500 tondan fazla radyoaktif atık ve 400 bin bomba bıraktıklarını belirtmişlerdir.

PH SEVİYESİ HIZLA DÜŞÜYOR
İnsanoğlunun vurdumduymazlığı karanın yanı sıra denizlerin ve okyanusların da zarar görmelerine yol açıyor. İnsanlar tarafından yaratılan kirlilik yüzünden okyanuslarda PH seviyesinin hızla düşmeye devam ettiği biliniyor. Yapılan açıklamalara göre okyanuslar, 1751 yılından bu yana yüzde 30 daha fazla asidik.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.