1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. MV SAVARONA, Deniz Harp Okulu öğrencilerine hizmet verecek
MV SAVARONA, Deniz Harp Okulu öğrencilerine hizmet verecek

MV SAVARONA, Deniz Harp Okulu öğrencilerine hizmet verecek

MV SAVARONA yatı, gelecek yıldan itibaren eğitim gemisi olarak Deniz Harp Okulu öğrencilerine hizmet verecek.

A+A-

Ağustos ayında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na tahsis edilen Savarona, eylül ayında İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda havuza alınarak bakım ve onarıma başlandı.

savarona-001.jpg

2024 yazında hizmete girmesi beklenen Savarona'nın Deniz Harp Okulu öğrencilerinin eğitimlerinde kullanılacağı öğrenildi.

SAVARONA yatı kraliyete ait olmayan en büyük yat
Savarona bugüne kadar inşa edilen kraliyete ait olmayan en büyük yattır. Toplam uzunluğu 136 metre, direği 16 metre, iskeleti 6.1 metre ve en yüksek hızı 18 deniz mili, gezinti hızı ise 16 deniz milidir. Ana süitin yanı sıra 17 lüks süitin alanı ortalama 50 metre karedir.

Savarona, Brooklyn Köprüsü’nü inşa eden mühendis John Roebling’in kızı Emily Roebling Cadwallader tarafından hizmete sokuldu. Bayan Cadwallader Savarona’yı 1931’de Hamburg’da Blohm ve Voss tersanelerinde 4 milyon dolara mal etti.

1938 Yılında yat satın alındı
Savarona Atlantik, Akdeniz ve Kuzey Afrika sularını geçti fakat Cadwallader onu yüksek dışalım vergisinden dolayı Amerika Birleşik Devletleri’ne sokamadı. Yatı satmaya karar verdi ve 1938 yılında Savarona Türk Hükümeti tarafından satın alındı.

Bu satış sırasındaki olaylar zinciri şaşırtıcıdır. 1936 yılında Kral VIII. Edward İstanbul’u ziyaret etti ve o zamanki devlet yatı Ertuğrul’da Mustafa Kemal Atatürk’ün konuğu oldu. Bacadan dökülen kurum Majestelerinin beyaz pazenlerini öylesine kirletti ki Atatürk Ertuğrul’u hurdaya gönderdi ve yeni bir cumhurbaşkanlığı yatı araştırılması için emir verdi. Türk bayrağı Mart 1938’de Southampton’da Savarona’ya çekildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.