1. HABERLER

  2. DENİZ KAZALARI

  3. Mürettebatın başarısı faciayı önledi
Mürettebatın başarısı faciayı önledi

Mürettebatın başarısı faciayı önledi

800 ton Lityum-İyon pil taşıyan gemide çıkan yangının büyük bir faciaya dönüşmesi, son anda mürettebatın çabaları ile önlendi.

A+A-

800 ton Lityum-İyon pil taşıyan gemi, facianın eşiğinden döndü

ABD Sahil Güvenlik (USCG) yetkileri, bazıları alev alan yaklaşık 800 ton Lityum-İyon pil taşıyan bir geminin, mürettebatının durumu başarılı bir şekilde kontrol etmesinin ardından büyük bir faciadan kurtulduğunu bildirdi.

Hikaye, Genius Star XI gemisinin 17 Aralık’ta Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmek üzere Güney Kore’den denize çıkmasıyla başlıyor. Maritime News’in bildirdiğine göre gemi, Noel Günü (25 Aralık) pillerden bazılarının alev almasıyla ciddi bir problemle karşılaştı. Gemi mürettebatının yangını söndürmek için karbondioksit kullandığı ancak yangının kontrol altına alınmadan önce biraz yayıldığını bildirildi.

Bu tür piller alev aldığında termal kaçak oluşma riski bulunur ve çok fazla ısı, ateş ve kötü duman ortaya çıkabilir. 800 ton Li-İyon taşıyan ve tamamı şiddetle alev alan bir geminin pek iyi bir durum yaratmayacağı rahatlıkla söylenebilir.

ABD Sahil Güvenlik yetkilileri, ayın 28’inde gemiden “kontrol altına alınmış ancak devam eden” bir yangın raporu aldı. İki gün sonra Sahil Güvenlik, geminin durumuna ilişkin ön değerlendirmede “geminin stabil olduğu ve kargo ambarlarında herhangi bir ısı belirtisi olmadığı” sonucuna varıldığını bildirdi.

Ancak yeni yıl arifesinde yetkililer, Genius Star XI’in yolculuğuna devam etmeye hazır olduğundan halen emin değildi. USCG, etkilenen kargo ambarındaki atmosferin yanıcı olmadığını, bu durumun acil bir yangın riski olmadığını ancak ambarın mühürlü kaldığını bildirdi.

Geminin Alaska’daki Broad Bay yakınına demirlemesi söylendi ve zarar veremeyeceği bir yere çekilmesi gerekmesi durumunda acil durum çekme tesisleri hazır bulunduruldu.

Genius Star XI’deki yangının nedeni gibi, pillerin kullanım amacı da şimdilik bilinmiyor. Li-İyon pillerin ezilmeleri, delinmeleri veya başka bir şekilde hasar görmeleri durumunda alev alabileceği göz önüne alındığında, fırtınada savrulan bir gemide bu tür bir kazanın yaşanması çok kolay olabilir. İyi yapılmamış Lityum-İyon piller de katot ile anot arasındaki ayırıcıların arızalanması durumunda kendiliğinden alev alabilir.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.