1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kuzey Kore, "radyoaktif tsunamiye" yol açabileceği öne sürülen su altı dronunu test etti
Kuzey Kore, "radyoaktif tsunamiye" yol açabileceği öne sürülen su altı dronunu test etti

Kuzey Kore, "radyoaktif tsunamiye" yol açabileceği öne sürülen su altı dronunu test etti

Kuzey Kore, denizaşırı kullanılabilecek ve aynı zamanda nükleer kapasiteye sahip "radyoaktif tsunami" oluşturabilecek su altı dronunu test ettiğini duyurdu.

A+A-

Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansının (KCNA) haberine göre, "gizli silah" olarak adlandırılan su altı dronu, Güney Hamgyong kentine bağlı Riwon bölgesinden denize bırakıldı.

Korece "tsunami" anlamına gelen "Haeil" adı verilen dron, denize bırakıldığı bölgeden 80 ila 150 metre derinlikte 59 saat 12 dakikalık seyrin ardından doğu sahillerinde patlatıldı.

Dronun, "süper ölçekli radyoaktif tsunami oluşturarak düşman gemilerine ve limanlarına saldırmak için tasarlandığı" iddia edildi.

Dron, limandan veya gemilerden denize bırakılarak kullanılabiliyor.

Dronun testlerine nezaret eden Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Kuzey'in "sınırsız caydırıcılık kabiliyetini" fark etmelerini sağlamak için "saldırı eylemlerinin" yapılması gerektiğini savunarak, ABD ve Güney Kore'yi "sorumsuzca" yürüttükleri askeri tatbikatları durdurmaları konusunda uyardı.

Kuzey Kore'nin geliştirdiğini iddia ettiği son silahın, ABD'nin kıyı şehirlerini yok edebilecek radyoaktif okyanus dalgaları ve nükleer tsunamiler üretme yeteneğine sahip olduğu öne sürülen Rus Poseidon torpidolarına benzediği düşünülüyor.

Uzmanlar, Kuzey'in iddialarına şüpheyle bakıyor
BBC'nin haberine göre, uzmanlar, Kuzey Kore'nin "gizli silahının" yeteneklerinin iddia edildiği gibi olmayabileceğini savundu.

Seul'deki Ewha Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Leif-Eric Easley, Pyongyang'ın son iddiasına "şüpheyle yaklaşılması gerektiğini" belirterek, "Kim yönetimi, çok farklı nükleer saldırı imkanına sahip olduğunu ve Kuzey'e karşı yapılacak önleyici veya nihai saldırının başarısız olacağını göstermeyi amaçlıyor." açıklamasını yaptı.

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı Nükleer Silah Uzmanı Ankit Panda ise "Kuzey Kore'yi ciddiye alma eğilimindeyim ancak bunun bir aldatma/psikolojik harekat girişimi olma olasılığını da göz ardı edemiyorum." dedi.

Kuzey'e "pervasız provokasyonların bedelini" ödetme sözü
Güney Kore, Kuzey'in son dönemde yoğun şekilde yürüttüğü silah testlerinden rahatsızlık duyuyor.

Yonhap'ın haberine göre, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, Daejeon Ulusal Mezarlığı'nda düzenlenen Batı Denizi Savunma Günü Anma Töreni'nde yaptığı konuşmada, Kuzey'in kıtalar arası balistik füze ve nükleer su altı dronu testlerine tepki gösterdi.

Kuzey'in nükleer silahlarını her geçen gün geliştirdiğini ve benzeri görülmemiş yoğunlukta füze provokasyonları yaptığını belirten Yoon, "Kuzey Kore'nin pervasız provokasyonlarının bedelini ödemesini sağlayacağım. Hükümetimiz ve ordumuz, Kuzey Kore'nin nükleer silah geliştirmeye devam etmesi ve füze provokasyonları karşısında Güney Kore Üç Eksenli Savunma Sistemi'ni önemli ölçüde güçlendirecek ve Güney Kore, ABD ve Japonya arasındaki güvenlik işbirliğini daha da sağlamlaştıracaktır." açıklamasında bulundu.

Art arda füze denemeleri
Güney Kore ile ABD'nin 14 Mart'ta başlattığı "Özgürlük Kalkanı" tatbikatına karşı Kuzey Kore, füze denemelerini sürdürüyor.

Kuzey, 22 Mart'ta nükleer karşı saldırı tatbikatı düzenlediğini duyurmuştu. Bu tatbikatın 3 bölümden oluştuğu, bunların, nükleer saldırı kontrol sisteminin yönetilmesi, nükleer karşı saldırı durumuna geçiş ve nükleer başlık modeli taşıyan balistik füzenin fırlatılması olduğu belirtilmişti.

Güney Kore ve Japonya, 19 Mart'ta Kuzey Kore'nin Japon Denizi (Doğu Denizi) yönüne yerel saatle 11.05'te balistik füze denemesi yaptığını duyurmuştu. Azami 50 kilometre irtifaya ulaşan balistik füze, 800 kilometre yol alarak Japon Denizi'ne düşmüştü.

Denemenin, Güney Kore ile ABD ordularının 14 Mart'ta başlattığı ve 23 Mart'ta sona eren "Özgürlük Kalkanı" tatbikatı esnasında yapılması dikkati çekmişti.

2022'de Kuzey Kore, BM, ABD, AB ve komşu ülkelerden gelen bir dizi yaptırıma rağmen 90'dan fazla kıtalar arası balistik füze fırlatarak bir yılda ateşlediği en yüksek füze sayısına ulaşmıştı.

Pyongyang yönetimi, ay başından bu yana 6, yılbaşından bu yana da 20'yi aşkın füze denemesi yaptı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.