1. HABERLER

  2. KURUMSAL

  3. KOSDER’den 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Mesajı
KOSDER’den 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Mesajı

KOSDER’den 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Mesajı

Dünya coğrafyasında stratejik bir konumda yer alan Türkiye; denizleri,...

A+A-

Dünya coğrafyasında stratejik bir konumda yer alan Türkiye; denizleri, muazzam kıyı şeridi, akarsu ve gölleriyle büyük bir ‘Mavi Ekonomi’yi barındırmaktadır.  Tarih boyunca özgürlük ve egemenliğinden ödün vermeyen Milletimiz,  sahip olduğu bu kıymetli sularda da destansı bir bağımsızlık mücadelesi vermiş, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlayan Kurtuluş Savaşımızın kazanılmasıyla birlikte ulusumuz, karada olduğu gibi denizlerimizde de bağımsızlığını elde etmiştir. Yurdun dört bir yanını saran “Milli Mücadele” şuuruyla kazanılan bu zafer, aynı zamanda başka bir değerli ulusal kazanım olan Kabotaj Kanunu’nu Türk milletine armağan etmiştir. 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile karasularımızda yabancılara tanınan ayrıcalıklar bu vatanın gerçek sahibi olan yüce Milletimize verilerek Türk denizciliğinin kendi maviliklerinde büyümesinin önü açılmıştır. Ticaretimizin ve ekonomimizin gelişimini de hızlandıran bu kanun, denizciliğimizin tüm faaliyet alanlarına milli bir kimlik kazandırmıştır. Bir bağımsızlık hareketi olan Kabotaj Kanunu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “…Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri bir denizci ulus yetiştirmek yeteneğindedir. Bu yetenekten yararlanmasını bilmeliyiz. Denizciliği Türk’ün büyük ulusal ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız…” ifadesinde dikkat çektiği gibi Milletimizin benliğinde var olan denizcilik yeteneğini tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir. Kabotaj ile birlikte daha da ön plana çıkan bu kıymetli yetenek ve gücümüze güç katan Mavi Vatanımız, kendi denizlerinde gelişen ve büyüyen Türk denizcilerinin aynı zamanda dünyaya açılan kapısı olmuştur.

Küresel denizcilik endüstrisinde de önemli bir aşama kat eden Türk denizcilerinin; Kabotaj Kanunu’nun ortaya koyduğu denizcilik vizyonunu temel alarak Denizci Ülke olma yolunda yenilikçi, çağımıza uygun ve rekabet düzeyimizi artıracak Mavi Politikaları harekete geçirmesi büyük bir önem taşımaktadır. Ülke olarak bizleri ayakta tutan başlıca unsur olan Milli birlik ve beraberliğimizin verdiği güçle, Türk denizciliğini kamu ve özel sektör iş birliğiyle daha ileriye taşıyacağımıza dair inancımız tamdır. Bu birliktelik ayrıca Ülkemize her alanda katma değer sağlayacak, ekonomi ve istihdam olanaklarının müjdecisi olacaktır. 

Bu duygu ve düşüncelerle, ülkemizin ve tüm denizcilerimizin 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyor, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, şehit ve gazilerimizi, denizciliğimize canı pahasına hizmet eden deniz emekçilerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.

hakan-cendik-kosder.jpg

Hakan Çendik 
Yönetim Kurulu Başkanı
Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.