1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARET

  3. Kızıldeniz Krizi İspanya Limanlarını Canlandırdı!
Kızıldeniz Krizi İspanya Limanlarını Canlandırdı!

Kızıldeniz Krizi İspanya Limanlarını Canlandırdı!

İspanya'nın denizcilik kapasitesinin ana damarları olan limanlar, Ocak ayında malların hacminde %25'e varan bir artış yaşadı.

A+A-

Kızıldeniz'deki gerginliklerin Avrupa'nın liman rotalarını yeniden şekillendirmesiyle birlikte, İspanya'nın limanları beklenmedik bir canlanma yaşıyor.

Güney Afrika rotası üzerinden Avrupa'ya giden gemiler, İspanya'nın limanlarını adeta bir ticaret durağı haline getirdi. Bu durum, özellikle Las Palmas ve Barselona gibi limanlarda görüldü. Burada mal hacmi sırasıyla %25,4 ve %7,6 oranında arttı.

İspanya'nın kuzey limanları da bu artıştan nasibini aldı. Ticaret hacminde üç kat artış yaşanırken, bu özellikle transit mal hacminin Santander ve Bilbao gibi limanlarda, Ocak 2022'ye kıyasla iki ila üç kat artmasını sağladı. Santander limanındaki artışlar, limanın konteyner terminalindeki genişlemeye bağlanıyor. Bu genişleme, İngiltere'ye olan mal gönderim taleplerinde de artışa neden oldu.

İspanyol Perakende ve Gıda Endüstrisi Derneği Aecoc'un açıklamasına göre tüccarlar, Avrupa üzerinden taşınan malların Yemen'deki gerginliklerden etkilenmesinden kaçınmak için Güney Afrika rotasını tercih ediyor. Bu durum, İspanya'nın limanlarını, Kızıldeniz'deki krizin dolaylı bir sonucu olarak, Avrupa'ya yönelik bir geçiş noktası haline getiriyor.

Ancak, devlet tarafından işletilen limanlar dairesi, bu artışın sadece Kızıldeniz kriziyle ilişkili olabileceğini belirtiyor ve etkilerin daha net bir şekilde değerlendirilmesi için birkaç ayın geçmesi gerektiğini vurguluyor.

İspanya'nın limanları, uluslararası ticaretin dinamiklerindeki bu değişikliklere hızla adapte olurken, ticaretin yeni rotaları ve stratejileri üzerinde önemli bir etkiye sahip olmaya devam ediyor.

(Corina Pons'un raporladığı verilerden tercüme edilmiştir)

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.