1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Hintli deniz subaylarına idam cezası
Hintli deniz subaylarına idam cezası

Hintli deniz subaylarına idam cezası

Katar, İsrail adına casusluk yapan eski Hint donanması mensubu 8 subaya idam cezası verdi.

A+A-

Bahse konu 8 Hint subayı, Katar’ın yürüttüğü bir denizaltı projesinde çalışıyorlardı. Ağustos 2022’de İsrail adına casusluk yaptıkları gerekçesiyle Katar’da tutuklandılar.

Tutuklanan subaylar ilk kez Mart ayında mahkemeye çıkarılmıştı. Katarlı yetkililer, ellerinde eski Hint donanma personellerinin İsrail’e casusluk yaptığı iddiasına ilişkin deliller bulunduğunu belirtmişti. Ancak, bu delillerin ne olduğu veya nasıl elde edildiği hakkında daha fazla ayrıntı verilmemişti.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar dahil diğer bazı bakanlık yetkilileri daha önce yaptıkları açıklamalarda bu şahıslara yönelik suçlamaların niteliğinin “tamamen net olmadığı” değerlendirmesinde bulunmuşlardı. Bu projede çalışan 8 Hintli subay, özel bir danışmanlık şirketinde çalışıyor ve Katar hükümetine denizaltı alımı konusunda danışmanlık yapıyordu.

Hindistan hükümeti, Katar mahkemesinin idam cezası kararını “derin bir şok” sözleriyle yorumladı. Hindistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“İdam cezası kararı karşısında derinden şok olduk ve detaylı hükmü bekliyoruz. Aile üyeleri ve hukuk ekibiyle iletişim halindeyiz ve tüm yasal seçenekleri araştırıyoruz. Bu dava bizim için büyük önem taşıyor ve yakından takip ediyoruz. Konsolosluk ve hukuki yardımı sürdürmeye devam edeceğiz. Ayrıca kararı Katar yetkilileriyle de görüşeceğiz. Bu davanın gizli niteliği nedeniyle, bu aşamada daha fazla yorum yapmak uygun olmayacaktır.”

Körfez ülkelerinde milyonlarca Hindistan vatandaşı yaşıyor ve çalışıyor. Katar’da ise 800 binin üzerinde Hint vatandaşı yaşamakta. Bu göçmen işçiler, Körfez Arap devletlerinin ekonomilerinin inşasında önemli bir rol oynadılar ve aynı zamanda Hindistan için önemli bir gelir kaynağı oluşturdular.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.