1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Hamburg Limanı HHLA’nın özelleştirme girişimlerine tepki
Hamburg Limanı HHLA’nın özelleştirme girişimlerine tepki

Hamburg Limanı HHLA’nın özelleştirme girişimlerine tepki

Almanya’da, Ver.di sendikasının çağrısı üzerine başta liman işçileri olmak üzere yüzlerce işçi Hamburg Limanı HHLA’nın özelleştirme girişimlerine tepki gösterdi.

A+A-

Almanya’da, Hamburg Limanı HHLA’nın özelleştirme girişimlerine karşı tepkiler artıyor. Limanda örgütlü Ver.di sendikasının çağrısı üzerine başta liman işçileri olmak üzere çeşitli işletmelerden yüzlerce işçi eyalet hükümetinin planlarını protesto etti.

Limana, dünyanın en büyük konteyner taşımacılık şirketi MSC’nin ortak olacağı açıklandı. Dün gerçekleştirilen protestoya HHLA işçileriyle dayanışmak için limandaki Eurogate ve GHB şirketlerindeki işçiler, Bremerhaven liman işçileri, Hochbahn çalışanları, yaklaşık 3 haftadır grevde olan Hagenbeck Hayvanat Bahçesi işçileri, Lufthansa çalışanları, Hamburglu sağlıkçılar ve eğitimciler de katıldı. St. Annenplatz’da toplanan işçiler belediye binasına kadar yürüdü. Ayrıca Sol Parti, DKP, MLPD, Arbeit-Zukunft ve DİDF gibi parti ve örgütler de destek verdi.

Başlangıç mitinginin ardından yürüyüşe geçen işçiler, güzergah boyunca “Hamburg limandır, liman biziz”, “Hamburg nefesi nerede alıyor? limanda!”, “Bize kim ihanet etti? Sosyal demokratlar!” gibi ahenkli sloganlar haykırdı.

Hamburg Belediyesine kadar yürüyen liman işçileri burada meydanın teller ve bariyerlerle kapatıldığını görünce büyük tepki gösterdi. Yüzlerce işçi tel örgüleri ve bariyerleri yıkarak alana girmeye başladı. Polis işçilere müdahale etmeye çalışsa da işçilerin kararlılığı bunların geri çekilmesini sağladı.

Hamburg Sol Parti tarafından yapılan açıklamada, "HHLA’nın özelleştirilerek MSC’ye satılmasına sadece biz karşı çıkmıyoruz. Rüşvet ve yolsuzluğa karşı mücadele eden uluslararası kurumlar da bu şirkete karşı uyarıyor. Şirketin kökenleri en hafif tabirle şaibeli ve uluslararası kokain ticaretine karışmış olması bu devralma işleminde gözden kaçırılmamalı” denildi.

Kısa bir süre önce Almanya’nın en büyük denizcilik şirketi Hapag-Lloyd’un büyük hissedarı Klaus-Michael Kühne, HHLA için bir teklif yapmıştı fakat Hamburg Belediyesi bunu reddetmiş ve “HHLA hisselerini satma planımız yok” açıklaması yapmıştı. 13 Eylül’de ise MSC ile ortaklık planı duyurulmuştu.

"Liman bizim, sizin kumarhaneniz değil"
Ver.di sendikası da yaptığı açıklamada, “Hamburg koalisyon hükümeti, başta liman olmak üzere şehrin değerli neyi varsa satarak sermayeye peşkeş çekiyor. Bu özelleştirmeyle limandaki işçilerin çalışma ve yaşam koşullarını tehlikeye atıyorlar. Bu özelleştirme aynı zamanda bu şehrin halkına yapılmış bir saldırıdır. Yakında MSC’ye gidecek olan her kuruş, kentin altyapısına, toplu taşımasına veya çocuk ve gençlik alanlarına aktarılması gereken kaynakların kısıtlanmasına neden olacaktır” dedi.

“Liman bizim, sizin kumarhaneniz değil” sloganıyla başta HHLA işçileri olmak üzere bütün Hamburglu emekçileri özelleştirme planlarını protesto etmeye çağıran Ver.di, “Planlar geri alınıncaya kadar mücadele edeceğiz” açıklamasını yaptı. Limanın stratejik öneme sahip bir işletme olduğunu ve denetiminin yüzde yüz kamuda kalması gerektiği de sendika tarafından vurgulandı.
Kaynak: Evrensel

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.