1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Filipinler ve Çin, Güney Çin Denizi'nde birbirini yalancılıkla suçladı
Filipinler ve Çin, Güney Çin Denizi'nde birbirini yalancılıkla suçladı

Filipinler ve Çin, Güney Çin Denizi'nde birbirini yalancılıkla suçladı

Filipinler, Güney Çin Denizi'nde araştırma yapan iki gemisinin Çin Sahil Güvenliğince engellenmediğini savunurken, Çin tarafı da bu gemilere Sahil Güvenlik tarafından önleme yapıldığını öne sürdü.

A+A-

Filipinler Sahil Güvenlik Sözcüsü Jay Tarriela, Güney Çin Denizi'nde bir askeri helikopterin eşlik ettiği Çin Sahil Güvenlik gemilerinin, bilim insanlarını taşıyan iki Filipinler hükümeti gemisini engelleme girişiminde bulunduğunu söyledi.

Çin Sahil Güvenliğine ait geminin yarım saat sesli ve radyodan ikazda bulunduğunu kaydeden Tarriela, engelleme girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığını belirtti. Tarriela, Filipinli bilim insanlarının 4 saatlik deniz ve biyoçeşitlilik araştırmasını tamamladığını anlattı.

Çin Sahil Güvenlik Sözcüsü Gan Yu ise Çin Sahil Güvenlik ekiplerinin, "Çin'in uyarılarını göz ardı eden 34 Filipinli personelin yasa dışı faaliyetlerini engellemek" için Tieşian Resifine indiğini savundu.

Öte yandan, Gan'ın açıklamasını "Çin Sahil Güvenliğinin bir başka yalanı" olarak nitelendiren Tarriela, araştırma misyonuna katılmak üzere gemiye davet edilen gazetecilerin olaya tanıklık ettiğini ifade etti.

Güney Çin Denizi anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazandığı İkinci Dünya Savaşı sonrasından bu yana bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarının odağında yer alıyor.

Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede Filipinler'in yanı sıra Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia ediyor.

Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesine, askeri unsurlarının yanı sıra sivil gemi filolarıyla varlık göstermesine, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.