1. HABERLER

  2. SAVUNMA SANAYİ

  3. Farklı tasarıma sahip denizaltı 'Kronos'
Farklı tasarıma sahip denizaltı 'Kronos'

Farklı tasarıma sahip denizaltı 'Kronos'

Birleşik Arap Emirlikleri tarafından geliştirilen Kronos Denizaltısı, farklı tasarımıyla oldukça dikkat çekiyor. Kronos, NAVDEX 2023' te sergilendi.

A+A-

Abu Dabi’de gerçekleştirilen IDEX 2023 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı, deniz kısmı olan NAVDEX ile birlikte devam ediyor. Fuarda, BAE merkezli Highland Systems şirketinin ürünü olan Kronos adlı denizaltı oldukça dikkat çekti.

Hidrodinamik gövdeli denizaltı, radar kesit alanın düşürülmesi amacıyla kompotiz malzemeden imal edildi. Sivil ve askeri uygulamalara uygun olarak geliştirilen Kronos, 10 yolcuyu rahatlıkla barındırabilecek bir iç hacme sahip.

Hibrit, jeneratör (dizel), batarya veyahut elektrik motoru tahrik seçeneklerine sahip denizaltı; 9 metre uzunluğa, 7.4 metre genişliğe, 2 metre yüksekliğe ve 10 ton azami seyir ağırlığına sahip. 11 koltuklu denizaltı, dizel tahrik ile sualtında 50 km/sa hıza kadar ulaşabiliyor. Elektrik tahrikiyle menzili ise 2400 deniz mili.

Denizaltı, yakıt tüketimini önemli ölçüde azaltan, hız limitlerini azaltan ve üstün denge sağlayan yenilikçi bir gövde tasarımına sahip. Üretici şirkete göre bu tasarım, Kronos’un denizaltında tıpkı bir savaş uçağı gibi manevra yapmasını sağlıyor.

İsterlere göre özel sensörlerle teçhiz edilebilen denizaltı, sualtındaki boru hatlarının kontrolü amacıyla güvenlik veyahut mühendislik amaçlı kullanılabiliyor. Denizaltının; düşük radar kesit alanı, sessiz seyir kabiliyeti ve uzun menzili ile özel kuvvet operasyonlarına da uygun olduğu söyleniyor. Ayrıca Kronos’a, denizaltı savunma harbi amacıyla bazı hafif torpido ve sonar sistemlerinin de entegre edilmesi mümkün.

Kronos Denizaltısı, henüz askeri uygulamalar için kullanılmıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.