1. HABERLER

  2. SEKTÖRDEN

  3. "Dünyada Yeşil Dönüşümde birbiri ardına kararlar alınıyor"
"Dünyada Yeşil Dönüşümde birbiri ardına kararlar alınıyor"

"Dünyada Yeşil Dönüşümde birbiri ardına kararlar alınıyor"

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) Temmuz ayı Meclis Toplantısı yapıldı.

A+A-

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) Temmuz ayı Meclis Toplantısı, 6 Temmuz 2023 Perşembe günü yapıldı. Toplantıya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar katıldı.

dunyada-yesil-donusumde-birbiri-ardina-kararlar-aliniyor-1-001.jpg

Meclis Başkanı Başaran Bayrak başkanlığında Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salih Tan’ın da katılımlarıyla, DTO Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda, gündemdeki maddeler görüşüldü.

tamer-kiran-002.jpg

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran yaptığı konuşmada, Durmuş Ünüvar’ın, denizciliğin çeşitli alanlarında birçok görevlerde bulunduğunu hatırlatarak yeni görevinde başarılar diledi.

Ekonomideki son gelişmeleri değerlendiren Tamer Kıran, küresel ekonomide yavaşlama eğiliminin devam ettiğini, geçtiğimiz yıl yüzde 3’ün üzerinde büyüyen küresel ekonominin bu yıl yüzde 2’ler civarında büyümesinin beklendiğini kaydetti.

Küresel büyüme hızındaki yavaşlamanın küresel ticaretin büyüme hızını da gerilettiğini belirten Tamer Kıran, geçtiğimiz yıl yüzde 6’nın üzerinde büyüyen küresel ticaret hacminin bu yıl yüzde 2’ler civarında hatta biraz altında büyümesinin beklendiğini, tahminlerin, 2024 yılında küresel ticaretin büyüme hızının tekrar yüzde 2-3 bandına çıkabileceğine işaret ettiğini söyledi.

Ülkemiz ekonomisine bakıldığında, seçim sonrası yenilenen ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadeleye ağırlık veren bir para politikası çerçevesi oluşturduğunu izlediklerini belirten Tamer Kıran, şunları söyledi:

“Makro ihtiyati politikalarda da değişim sinyalleri geliyor. Döviz kurları ve faizlerde yeni dengelerin oluşmasıyla önümüzdeki aylarda reel sektörde de ihracat ağırlıklı bir dengelenmenin oluşacağını tahmin ediyoruz. Uygulamaya giren politikaların bir süre sonra enflasyonu kontrol altına almaya başlamasını, diğer taraftan da cari işlemler dengesinde tekrar açığı azaltıcı yönde bir etki göstermesini bekliyoruz. Ekonomilerin dengelenmesinin biraz zaman alacağını da düşünerek bu süreçte sabırlı olunması ve istenen hedeflere ulaşana kadar oluşturulan politika çerçevesinin kararlılıkla sürdürülmesini önemli görüyoruz.”

Dünyada Yeşil Dönüşümde Birbiri Ardına Kararlar Alınıyor
Denizcilik sektörünü yakından ilgilendiren en önemli konulardan biri olan yeşil dönüşüm konusunda her ay alınan yeni kararlarla gelişmeleri artık takip etmekte zorlandıkları bir dönemden geçtiklerini belirten Tamer Kıran, “Son olarak Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO), 3 Temmuz’da başlayan ve hafta boyunca devam edecek Deniz Çevresini Koruma Komitesi 80 (Marine Environment Protection Committee-MEPC 80) toplantılarında, 2050 hedefini net sıfır sektör sera gazları salınımına yükselteceği kesinleşmiş, sektör sera gazları salınımlarının 2030 yılında yüzde 20, 2040 yılında yüzde 70 azaltılması tartışmasının ise sonuca bağlanması beklenmektedir.” dedi.

Orta dönem tedbirleri arasında yer alan yeni denizcilik yakıt standardının kabul gördüğünü, yakıt vergisi benzeri ekonomik tedbir konusunda henüz bir ortak görüşe varılamadığını kaydeden Tamer Kıran, Avrupa Birliği ve Pasifik ada devletlerinin ısrarla talep ettikleri yakıt vergisinin önerildiği gibi başlaması durumunda deniz ticaret filomuza milyar doları aşan ek yük doğması sonucuyla karşı karşıya kalınacağını bildirdi.

Avrupa Birliği’nin (AB) de denizcilik sektörünü AB Emisyon Ticaret Sistemine (ETS) dahil ettiğini, 16 Mayıs tarihi itibarıyla AB Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) Revizyonu, Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması’nın Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak son halini aldığını hatırlatan Tamer Kıran, bu düzenlemenin 1 Ocak 2024’ten itibaren uygulanmaya başlanacağını belirterek, “IMO ve AB tarafından alınan önlemler ve yapılan düzenlemelerden, denizcilik sektörümüzün uluslararası rekabette olumsuz etkilenmemesi için yeşil dönüşümün devlet politikası olarak benimsenmesi ve gerekli adımların bir an önce atılması hususunu bir kez daha önemle hatırlatmak istiyorum.” diye konuştu.

dunyada-yesil-donusumde-birbiri-ardina-kararlar-aliniyor-5.jpg

1 Temmuz Kabotaj Bayramını Kutladı
Türk denizciliğinin gurur günü olan 1 Temmuz’da, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 97. yıl dönümünü kutladıklarını hatırlatan Tamer Kıran, denizcilik sektörünün ülkemizde gelişme hızı açısından örnek alınacak lider bir sektör olduğunu belirterek, sektörün başarıları hakkında bilgi verdi.

Her biri Türk iş insanlarının, Türk bilim insanlarının, Türk mühendislerinin ve Türk işçilerinin ürünü olan başarı hikayelerinin sayılarının artmasının, denizi seven ve denize gönül veren insanların sayılarının artmasıyla mümkün olacağını belirten Tamer Kıran, “Yeni nesillere denizciliği tanıtmak ve sevdirmek, genç yaşta denize ve denizciliğe gönül vermelerini sağlamak bizlerin görevi olmalıdır. Bu kapsamda sadece yılda bir gün için değil yıl boyu sürdürülecek etkinliklerle denizcilik ülkemizin gündeminde tutulmalıdır.” dedi.

Başta denizciliği Türklere büyük ülkü olarak gösteren Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ömrünü denizciliğe hizmet ederek geçirmiş ve ebediyete intikal etmiş tüm denizcilerimizi rahmet ve minnetle anan Tamer Kıran, tüm denizcilerin ve halkımızın 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı bir kez daha kutladı.

IMO Genel Sekreterliğine Aday Olan Suat Hayri Aka’ya Başarılar Diledi
Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün, 17-21 Temmuz 2023 tarihleri arasında Londra’da düzenlenecek 129. Konsey Toplantısı’nın, Türkiye için önemine dikkat çeken Tamer Kıran, “Malumunuz halen BM Uluslararası Havacılık Teşkilatı (ICAO) nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi olan Büyükelçi Sayın Suat Hayri Aka, 18 Temmuz’da yapılacak IMO Genel Sekreterliği seçiminde ülkemizden aday olarak gösterildi. Odamızdan bir heyetle bu toplantıya katılacağız ve Sayın Suat Hayri Aka’ya destek vermeye çalışacağız. Denizcilik camiası olarak Sayın Suat Hayri Aka’nın, inşallah seçimi kazanmasını büyük bir istekle temenni ediyor, şimdiden başarılar diliyoruz. Allah, yar ve yardımcısı olsun.” dedi.

Bu ay, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün 7’nci yıl dönümünün idrak edileceğini hatırlatan Tamer Kıran, 15 Temmuz vesilesiyle ülkemizin birlik ve bekasına karşı gerçekleştirilmek istenen hain darbe teşebbüsüne karşı dimdik duran, vatanı ve bayrağı uğruna canını feda eden tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle andı, gazilerimize şükranlarını sundu.

dunyada-yesil-donusumde-birbiri-ardina-kararlar-aliniyor-2.jpg

Toplantıda, Meclise hitabının ardından Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar’a, Tamer Kıran ve Başaran Bayrak tarafından anı objesi takdim edildi.

dunyada-yesil-donusumde-birbiri-ardina-kararlar-aliniyor.jpg

dunyada-yesil-donusumde-birbiri-ardina-kararlar-aliniyor-7-001.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.