1. HABERLER

  2. GEMİ İNŞA

  3. Dünya denizcilik devleri amonyak yakıtlı gemi yarışında
Dünya denizcilik devleri amonyak yakıtlı gemi yarışında

Dünya denizcilik devleri amonyak yakıtlı gemi yarışında

Dünya denizcilik sektöründe çığır açan bir gelişme yaşandı. Ocean Network Express (ONE), Nihon...

A+A-

Dünya denizcilik sektöründe çığır açan bir gelişme yaşandı. Ocean Network Express (ONE), Nihon Tersanesi ve DNV işbirliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında, amonyak yakıtlı konteyner gemisi tasarımında önemli bir adım attı. Denizcilik devlerinin ortak gücünü temsil eden gemi, 3.500 TEU kapasitesi ile dikkat çekiyor.

Amonyak, düşük sera gazı emisyonu üretme potansiyeli ile öne çıkan bir alternatif yakıt olarak ön plana çıkıyor. ONE Kurumsal Strateji ve Sürdürülebilirlik Departmanı Kıdemli Başkan Yardımcısı Koshiro Wake, "Amonyak yakıtı, geleneksel deniz yakıtlarına göre daha düşük sera gazı emisyonu üretme potansiyeline sahip olduğundan, amonyak kesinlikle araştırmamızın ana odak noktalarından biridir." diye konuştu. Şirket, sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda alternatif yakıtlara yönelik çalışmalarını sürdüreceğini vurguluyor.

Proje, DNV'nin amonyak çift yakıtlı gemisi için Prensipte Onay almasıyla bir dönüm noktasına ulaştı. DNV Güney Doğu Asya, Pasifik ve Hindistan Denizcilik Bölge Müdürü Cristina Saenz de Santa Maria, "DNV'nin amonyakla ilgili kurallarının, altyapı oluşturulduktan sonra müşterilerimizin bu yeni yakıt türünü güvenli bir şekilde benimsemelerine yardımcı olacağından eminiz." şeklinde açıklamada bulundu.

Nihon Tersanesi'nin yayınladığı görüntüler, geminin amonyak sorunlarına çözüm bulma konusunda dikkate değer özelliklere sahip olduğunu gösteriyor. Güverte binası ve yaşam alanlarının, yakıt tankları ve motor mahallerinden mümkün olan en büyük mesafeyi sağlayacak şekilde geminin ön kısmına taşınması, tasarımın pratik ve güvenli bir yaklaşımı ortaya koyuyor.

Ancak, amonyağı denizcilik sektöründe ticari olarak uygulanabilir hale getirmek için hala aşılması gereken zorluklar bulunuyor. Ateşleme sürecinin başlatılması ve tutarlı bir yanmanın sürdürülmesi, sektördeki uzmanların üzerinde çalıştığı kritik konulardan bir kaçı olarak öne çıkıyor.

Diğer yandan, birçok nakliye şirketi amonyakla çalışan gemilere yönelik tasarımlarını geliştirmeye devam ediyor. CMA CGM Masai Mara, 6.000 TEU kapasitesi ile amonyağa hazır ilk konteyner gemisi olarak sektörde yerini aldı. Belgeleriyle öne çıkan gemi, amonyağın denizcilikteki geleceğine dair bir umut ışığı oluşturuyor.

Denizcilik devlerinin amonyakla çalışan gemi yarışında attığı bu adımlar, sektörde sürdürülebilir ve çevre dostu çözümlerin önünü açabilir. Ancak, uluslararası denizcilik topluluğu, amonyakın deniz yakıtı olarak kullanımına ilişkin gelecekteki kuralları ve bu gazın toksisitesi ile ilgili zorlukları ele almak adına sürekli çalışmalarını sürdürüyor.

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.