1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Denizcilik sektörünün bilinen yayın organlarından Tayf Ajans’ın haksız rekabeti kanıtlandı 
Denizcilik sektörünün bilinen yayın organlarından Tayf Ajans’ın haksız rekabeti kanıtlandı 

Denizcilik sektörünün bilinen yayın organlarından Tayf Ajans’ın haksız rekabeti kanıtlandı 

İstanbul Anadolu 5. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen ve Deniz Endüstri dergisi imtiyaz sahibi Ferit Durudeniz'in davacı olduğu haksız rekabet davasında karar çıktı.

A+A-

Mahkeme, davalı Tayf Ajans'ın yayın organı ‘Vira Maritime’ dergisinin gerçeğe aykırı şekilde faaliyette bulunduğuna, gerçek dışı ve yanıltıcı bilgilerle iş ilişkileri kurduğuna ve haksız rekabet eyleminde bulunduğuna hükmederek davacı Ferit Durudeniz lehinde karar verdi.

Dava Sürecinde Neler Yaşanmıştı?
Deniz Endüstri dergisi ve imtiyaz sahibi Ferit Durudeniz, derginin yayınlanmaya başladığı 2008 yılından itibaren, davada adı geçen Tayf Ajans tarafından defalarca gerçek dışı ve mesnetsiz iddialarla mahkemeye verilmiş, bu süreçte mahkemeye sunulan Basın Kanunu'na aykırı belge ve bilgilerle mahkeme yanıltılarak, haksız ve hukuksuz bir şekilde Deniz Endüstri dergisinin yayınına ihtiyati tedbir konulmuştu (Yıl 2009). Ardı arkası kesilmeyen her davadan Deniz Endüstri dergisi ve imtiyaz sahibi Ferit Durudeniz lehine kararlar çıkmış, davacı Tayf Ajans'ın mesnetsiz iddiaları ve iftiraları hukuk engeline takılmıştı.

Tayf Ajans Tiraj Yalanıyla Denizcilik Sektörünü Kandırdı
Denizcilik piyasasında 2008'den bu yana Basın Kanunu uyarınca her türlü mükellefiyeti yerine getirerek doğru ve gerçekten şaşmayan şekilde yayın yapan Deniz Endüstri dergisi ve imtiyaz sahibi Ferit Durudeniz, Tayf Ajansın ve yayın organının, denizcilik sektöründeki iş insanlarından da aynı şekilde gerçeğe aykırı bilgi ve belgelerle reklam toplamaya çalıştığını öğrenmiş ve akabinde İstanbul Anadolu 5. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde haksız rekabet davası açmıştı. 

Davalı Tayf Ajans, Yunanistan’ın başkenti Atina’da iki yılda bir düzenlenen uluslararası denizcilik ‘Posidonia 2018’ fuarına yönelik olarak hazırlamış olduğu Vira Maritime gazetesi için reklam fiyat tekliflerinde 15.000 adet gazete basılacağını belirterek sektördeki iş insanlarından, denizcilik firmalarından reklam toplamış ve mahkemeye sunulan deliller neticesinde adı geçen fuarla bir anlaşmaları olmadıkları tespit edilmişti. Ayrıca Tayf Ajans’ın muhasebe defter kayıtlarının incelendiği, 15.000 adet gazetenin basıldığına dair bir bilgi ve belgeye ulaşılamadığı bilirkişi raporuna da yansımıştı. Mahkemede Tayf Ajans’ın tanık olarak dinlettiği ve aynı zamanda şirketin Genel Koordinatörü Ayşe Olcay ifadesinde Vira Maritime gazetesinden 1.000-2.000 adet basıldığını beyan etmiş, diğer tanık ve şirketin Reklam Müdürü Zeynep Ustahüseyinoğlu ise fuar için düzenlenen gazeteden 1.500-2.000 adet basıldığını ikrar etmişti. Tayf Ajans'ın tiraj oyunu ve her iki tanığın çelişkili ifadeleri ise dikkatleri çekmişti. Üstelik Bilirkişi Kök Raporunda "Davacının Yunanistan'da 15.000 adet dergi dağıttığına, söz konusu fuara katıldığına dair delil bulunmadığı, davacının tanıklarının beyan ettiği 1.000-2.000 adet derginin dağıtıldığının ve basıldı iddiasının dahi ispat edilemediği" rapor edilmişti. 

Davalı ajans, sektörle alakalı bazı yurtdışı fuarlar da dahil olmak üzere istisnasız her fuara katılmaya çalışan Deniz Endüstri dergisini ise gerçek dışı isnatlarla sürekli piyasada itibarsızlaştırmaya çalışmıştı. 

Ferit Durudeniz'in şikayetçi olarak İstanbul Anadolu 5. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde açtığı haksız rekabet davasında, Tayf Ajans'ın ve yöneticilerinin, fuarlarda katılım ve dergi dağıtımı konusunda verdiği taahhütleri yerine getirmediği, gerçek dışı bilgi ve belgelerle, dürüst olmayan yöntemlerle piyasadan reklam topladığı, kendisine haksız kazanç elde ettiği karara bağlandı. Mahkeme, Ferit Durudeniz'in talebi üzerine hüküm özetinin Türkiye genelinde ve yüksek tirajlı bir gazetede yayınlanmasına da karar verdi.

Amacımız Sektörde Daha Adil Bir Rekabet Ortamı Olması
Davacı Ferit Durudeniz, mahkemenin aldığı bu kararın dürüst ticaretin korunması açısından son derece önemli olduğunu belirtti. Kararın sektördeki haksız rekabeti önlemeye yönelik bir adım olduğunu vurgulayan Durudeniz, mahkemeden çıkan kararın, imtiyaz sahibi olduğu Deniz Endüstri dergisinin, sektördeki güvenilirliğini ve itibarını bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade etti. Durudeniz, haksız rekabetin önlenmesiyle birlikte sektörde adil bir rekabet ortamı sağlanmasının önemine işaret etti. 

vira-maritime-posidonia-tanitim.jpg

vira-maritime-gazetesi-kapak-001.jpg

tayf-ajans-1-page-0001.jpg

tayf-ajans-2-page-0001.jpg

tayf-ajans-3-page-0001.jpg

tayf-ajans-4-page-0001.jpg

kesin-karar.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.