1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARET

  3. Deniz Sigortacıları Kızıldeniz ve Karadeniz Ticaretini desteklemeye devam ediyor
Deniz Sigortacıları Kızıldeniz ve Karadeniz Ticaretini desteklemeye devam ediyor

Deniz Sigortacıları Kızıldeniz ve Karadeniz Ticaretini desteklemeye devam ediyor

Uluslararası Deniz Sigortaları Birliği (IUMI), Londra'daki yıllık kış toplantısında, küresel deniz ticaretini desteklemeye devam edeceğini açıkladı. Açıklamada özellikle Kızıldeniz ve Ukrayna/Karadeniz bölgesindeki ticaretin canlılığına vurgu yapıldı.

A+A-

Ukrayna'daki tahıl koridorunun Eylül 2023'te kapanmasının ardından, denizcilik sigortacıları tarafından sigortalanan uluslararası tonajın Ukrayna limanlarından yaklaşık 10 milyon MT tahıl taşıdığı bildirildi. Bu başarı, Rusya'nın Ukrayna'nın kıyı tesislerine yönelik saldırılarına ve yerel sularda madencilik faaliyetlerine rağmen gerçekleşti. Sigorta kapsamı, Ukrayna'dan yapılan tahıl ihracatının devam etmesine katkı sağladı ve uluslararası tarımsal emtia fiyatlarının istikrar kazanmasına yardımcı oldu.

Kızıldeniz'de, sigorta piyasasının gemi sahiplerine uygun fiyatlarla tekne ve kargo sigortası sunduğu belirtildi. Askeri müdahalelere rağmen bölgedeki saldırıların devam ettiği ancak gemi kayıplarının felaket boyutunda olmadığına dikkat çekildi. 

Süveyş Kanalı geçişleri ve küresel tedarik zincirlerindeki etkinin önemli olduğu ancak deniz sigorta pazarının bu baskılara rağmen Kızıldeniz/Süveyş Kanalı geçişleri ve Ümit Burnu çevresindeki daha uzun rotalar için yeterli teminat sağlama yeteneğinin etkilenmediği vurgulandı.

IUMI'nin raporu ayrıca Panama Kanalı'nda düşük su seviyelerinin gemilerin hareketini kısıtladığını belirtti. Bu durumun günlük transit sayılarını düşürdüğü ve gemilerin rotalarını değiştirerek geçiş sürelerini uzattığı ifade edildi. Bu durum, Kızıldeniz'deki olaylarla birleştiğinde, taşımacılık endüstrisindeki belirsizlikleri artırıyor.

Ancak, rapor aynı zamanda 2022 yılında küresel deniz sigortası primlerinde yaşanan büyümenin, 2023 sonuçlarına da ivme kazandırabileceğine işaret ediyor. Ancak, tedarik zinciri sorunları, zayıf tüketici güveni ve ekonomik yavaşlama gibi faktörler nedeniyle 2024 prim tabanını tahmin etmenin zor olacağı da belirtildi.

IUMI'nin 150. yılını kutladığı ve "150 yıllık küresel ticaretin sağlanması üzerine inşa etmek" temasıyla düzenleyeceği yıllık konferansında, deniz sigortası sektöründeki önemli tartışmaları gündeme getirmesi bekleniyor. Berlin'de düzenlenecek olan bu konferans, sektördeki önemli aktörleri bir araya getirerek geleceğe yönelik stratejilerin tartışılacağı bir platform sağlayacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.