1. HABERLER

  2. YAT - MARİNALAR

  3. “Datça Yat Limanı Projesi “ için ÇED olumlu kararı verildi
“Datça Yat Limanı Projesi “ için ÇED olumlu kararı verildi

“Datça Yat Limanı Projesi “ için ÇED olumlu kararı verildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılması planlanan “Datça Yat Limanı Projesi “ için ÇED olumlu kararı verildi.

A+A-

Datça Yat Limanı Projesi ilk etapta 57 bin 775 metrekare (408 metrekare SİT alanı hariç) kara alanı, 135 bin 89 metrekare deniz alanı olmak üzere toplam 192 bin 864 metrekarelik alanda 426 yat bağlama kapasitesine göre planlandı.

Muğla’nın Datça ilçesinde yapılması planlanan ve bölge halkının ve STK’ların doğal yapının bozulacağı gerekçesiyle karşı çıktığı “Datça Yat Limanı Projesi “için ÇED olumlu kararı verildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının sayfasında yer alan açıklama da şu ifadelere yer verildi:

“Muğla ili Datça, ilçesi İskele Mahallesi, Azganlı Mevkii sınırları içerisinde, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan “DATÇA YAT LİMANI” projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir.

Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımızca 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' Kararı verilmiş olup; Muğla Valiliği (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanunu’na istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer'i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.”

Datça Yat Limanı projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulmuş ve inceleme değerlendirme süreci başlamıştı. Proje ile ilgili olarak geçtiğimiz yıl Haziran’da ayında İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantısı gerçekleştirilmişti.

Projenin planlama alanında “Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi” ve tescilli 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı bulunuyor.

datca-yat-limani-projesi-icin-ced-olumlu-karari-verildi-1.jpg

Datça Yat Limanı Projesi
Proje, Muğla’nın Datça İlçesi, İskele Mahallesi, Azganlı Mevkiinde Yap-İşlet-Devret modeliyle ihale edilen “Datça Yat Limanı Projesi’nde gerçekleştirilmesi planlanan revizyonları kapsıyor.

Yap-İşlet Devlet modeline göre gerçekleştirilmek üzere yatırımı, Datça Marina Turizm ve Ticaret AŞ tarafından üstlenilmiş olan projenin 1997 yılında Bakanlık onayı alınmış. 2012’de “ekolojik liman” söylemiyle tekrar gündeme gelmiş. Kent merkezinde ve halka açık mavi bayraklı Taşlık Plajı'na yapılması planlanan yat limanı 2021’de yeni proje ile kapasite artışına gidilmişti.

Datça Yat Limanı Projesi ilk etapta 57 bin 775 metrekare (408 metrekare sit alanı hariç) kara alanı, 135 bin 89 metrekare deniz alanı olmak üzere toplam 192 bin 864 metrekarelik alanda 426 yat bağlama kapasitesinde planlanmış olup bu doğrultuda hazırlanan ÇED Başvuru Dosyası 22.04.2021 tarihinde Mülga Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne e-ÇED portalı üzerinden sunularak ÇED süreci başlatılmıştı.

Proje için 17 Haziran 2021 tarihinde Halkın Katılımı Toplantısı yapıldı ve ÇED Raporu 10 Aralık 2021’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunuldu.

11 Ocak 2022’de ise 1. İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısı yapıldı. Toplantı sonucunda Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ile Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü görüşlerinin eksikliği ve projenin çevresel etkilerine ilişkin eksik değerlendirmelerin tamamlanması için ÇED süreci durdurulmuştu.

İlerleyen süreçte Datça Yat Limanında planlanan revizyonların, 31.05.2007 tarihinde onaylanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı onama sınırları içerisinde kalacak şekilde gerçekleştirilmesine ve 270 olan yat bağlama kapasitesinin korunarak herhangi bir artışa gidilmemesine karar verildi. Bu kapsamda proje (ÇED) alanı 45 bin 738 metrekare (408 metrekare sit alanı hariç) kara alanı, 79 bin 355 metrekare deniz alanı olmak üzere toplam 125 metrekare 93 metrekarelik alan olarak revize edildi.

Kaynak: PatronlarDünyası

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.