1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Darwin Limanı'nın Çinli şirkete kiralanmasına ilişkin açıklama
Darwin Limanı'nın Çinli şirkete kiralanmasına ilişkin açıklama

Darwin Limanı'nın Çinli şirkete kiralanmasına ilişkin açıklama

Avustralya, "güvenlik riski oluşturabileceği" kaygılarına rağmen stratejik öneme sahip Darwin Limanı'nın Çinli şirkete 99 yıllığına kiralanmasına ilişkin anlaşmayı iptal etmedi.

A+A-

Avustralya Başbakanlık ve Kabine Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamada, "Ülkenin yabancı yatırımlar için rekabetçi bir yer olarak kalması sağlanırken Avustralyalılar, güvenliklerinden taviz verilmeyeceğinden emin olabilirler." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, incelemelerin ardından halihazırda uygulanan denetim ve düzenlemelerin güvenlik risklerini ele almakta yeterli olduğunun anlaşıldığı vurgulandı.

Başbakanlık ve Kabine Sekreterliğinin kiralama anlaşmasının devamı yönündeki kararının, Başbakan Anthony Albanese'in gelecek hafta ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı görüşmenin öncesinde gelmesi dikkati çekti.

Landbridge Group, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kararın güvenlik endişelerini sona erdirmesini umduğunu kaydetti.

Öte yandan, Albanese'in 7 yıl sonra Pekin'i ziyaret edecek ilk Avustralya Başbakanı olması bekleniyor.

Lojistik, liman işletmeciliğiyle enerji sektöründe faaliyet gösteren Çinli Shandong Landbridge Group'a bağlı Landbridge Industry Avustralya, 2015'te Kuzey Toprakları federal bölgesinden Darwin Limanı'nı 99 yıllığına kiralamıştı.

Söz konusu anlaşmanın ardından Çinli şirketin limandaki varlığının, bölgedeki ABD ve Avustralya askeri güçleri hakkındaki istihbarat toplama imkanını artıracağına ilişkin endişeler gündeme gelmişti.

Öte yandan, anlaşmanın yapıldığı dönemde muhalefette bulunan Albanese'in İşçi Partisi, güvenlik kaygıları nedeniyle kiralamaya itiraz etmişti.

Albanese, 2022'de başbakanlık koltuğuna oturmasının ardından anlaşmaya ilişkin inceleme başlatmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.