1. HABERLER

  2. GEMİ İNŞA

  3. Çin, dünyanın en büyük nükleer konteyner gemisini inşa etmeyi planlıyor
Çin, dünyanın en büyük nükleer konteyner gemisini inşa etmeyi planlıyor

Çin, dünyanın en büyük nükleer konteyner gemisini inşa etmeyi planlıyor

Çin, deniz aşırı ticarette yeni bir devrimin yolunu açabilecek, nükleer enerjiyle çalışan devasa bir konteyner gemisi inşa etme planını duyurdu.

A+A-

Çin, dünyanın ilk nükleer enerjili konteyner gemisinin geliştirme planlarını açıklayarak denizcilik tarihine geçmeye çalışıyor. Eğer gemi başarıyla inşa edilebilirse nükleer enerjiyle çalışan gemilerde yeni bir çağı başlatacak.

KUN-24AP, Şanghay'daki Marintec China 2023 fuarında Jiangnan Shipyard tarafından tanıtıldı. Öncelikle, geminin boyutlarını ve ölçeğini gösteren sadece bir fotoğraf var. Ancak tanıtımda KUN-24AP'ı devasa boyutları dışında özel kılabilecek bazı bilgiler de bulunuyor.

Geliştiricilerine göre KUN-24AP, yakıt olarak toryum kullanan bir erimiş tuz reaktörü ile son teknoloji bir tahrik sistemine sahip olacak. Toryum, doğal olarak uranyumdan çok daha bol bulunan ve kullanımı daha ucuz olan radyoaktif bir metal. Bu nedenle, toryum yüksek sıcaklıklarda ve düşük basınçta çalışabildiğinden, soğutma için daha az su gerektirdiğinden ve daha düşük erime riski oluşturduğundan, yeni nakliye gemisinde kullanılması geleneksel nükleer enerjili gemilerden önemli ölçüde ayrıldığını gösteriyor.

Gemi şu anda ticari kullanım için tasarlanmış olsa da tüm nükleer teknolojilerde olduğu gibi bazı endişelere yol açıyor. Yani Çin aynı teknolojiyi askeri amaçlarla da kullanabilir.

Bu şimdilik sadece bir varsayım olsa da herhangi bir kullanımın sınırlı olacağını düşünmek için iyi nedenler var. Daha da önemlisi, toryum bazlı erimiş tuz reaktörleri daha sık bakım aralıkları gerektirir ki bu da pek çok askeri amaç için pratik değil. Bunun yerine Jiangnan Shipyard, nükleer enerjiyle çalışan gemiyi, gemicilik sektöründe iklim değişikliği ve enerji tasarrufu ile ilgili artan endişeleri giderme amaçlı bir girişim olarak tanımlıyor.

Ancak bu yeni geminin nükleer enerjiyle çalışan ticari gemicilikte yeni bir çağ başlatacağı iddialarına rağmen, hala çözülmesi gereken sorunlar var. Öncelikle, ortam olarak florlu tuz kullanan bir reaktörün verimliliği ve reaktörün herhangi bir potansiyel çevresel etki yaratıp yaratmayacağı konusunda şüpheler var. Bu endişelerin yerinde olup olmadığını ancak zaman gösterecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.