1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Boeing, denizaltıyı testler için ABD Donanmasına teslim etti
Boeing, denizaltıyı testler için ABD Donanmasına teslim etti

Boeing, denizaltıyı testler için ABD Donanmasına teslim etti

Boeing firması, bir dizi deniz denemesinin ardından ABD Donanması’na büyük bir insansız denizaltı teslim ettiğini duyurdu.

A+A-

Orca olarak adlandırılan dizel elektrikli Ekstra Büyük İnsansız Denizaltı Aracı (XLUUV), Donanmanın mürettebatsız denizaltılar ve yüzey gemilerine yönelik konseptleri tamamlamasına yardımcı olacak testler için kullanılacak.

Donanma, denizaltının kesin özelliklerini açıklamamış olsa da Boeing firmasının 15 metre uzunluğunda, 2.5 metre genişliğinde, askeri olmayan bir prototipi olan Echo Voyager’ı temel aldığını belirtiyor.

Boeing, yaptığı açıklamada, Orca’nın “değişen ortamlarda ve tartışmalı sularda denizaltı deniz hakimiyetini elde etmek için uzun süreli kritik görevleri yerine getirebileceğini” söyledi. Şirket, robot denizaltıyı “dünyanın en gelişmiş ve yetenekli İnsansız Denizaltı Aracı (UUV’si)” olarak tanımlıyor.

Boeing, insansız denizaltının farklı görevler için değiştirilebilen çeşitli yük modüllerini taşıyacak şekilde tasarlandığını belirtti.

Donanma, yaptığı açıklamada, “Çeşitli yükleri barındıracak şekilde yapılandırılmış olan Orca XLUUV, deniz operasyonlarının gelişen gereksinimlerine uyum sağlayarak sensörlerin, iletişim sistemlerinin ve diğer göreve özgü bileşenlerin entegrasyonuna olanak tanıyor” dedi.

Donanma, testlerinden alınan derslerin Donanmaya teslim edilecek olan ilk 5 Orca XLUUV aracına uygulanacağını belirtti.

Boeing’e göre, mürettebatsız denizaltı “çok az veya hiç insan müdahalesi olmadan açık ve çekişmeli sularda aylarca” denizde kalacak şekilde tasarlandı. Şirket, Temmuz ayında Orca’nın düzinelerce yunusla çevrili denizde bir videosunu yayınlamıştı.

Pentagon yetkilileri yıllardır, büyük robotik insansız denizaltıların ABD ordusunun özellikle Pasifik bölgesinde ve Çin’in askeri yapılanmasına karşı yeteneklerini artırmasına nasıl yardımcı olabileceğini konuşuyordu. Orca XLUUV, Donanmanın robotik denizaltı çalışmalarının en büyüğü gibi görünüyor. Bu yılın başlarında servis, Orca’dan daha küçük robotik denizaltıları sahaya çıkarma çabasını iptal etmişti.

Kaynak: CSavunma

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.