1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. BM Genel Sekreteri Gazze İskele Planını Reddetti
BM Genel Sekreteri Gazze İskele Planını Reddetti

BM Genel Sekreteri Gazze İskele Planını Reddetti

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'nin insani ihtiyaçlarını karşılamak için önerilen iskele planını reddettiğini açıkladı. 

A+A-

Pazar günü Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmenin ardından konuşan Guterres, Gazze'ye yardım ulaştırmanın en etkili yolunun karayolu olduğunu belirtti.

Guterres yaptığı açıklamada, Gazze'ye ağır malzemelerin sadece karayoluyla taşınabileceğini ve ticari malların artan talebinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı. Gazze'deki savaşın uluslararası toplum için bir güvenilirlik krizi yarattığına dikkat çeken Guterres, Filistinlilere yönelik insanlık dışı saldırıların devam etmesinin bu krizi derinleştirdiğini ifade etti.

Son beş aydır devam eden İsrail-Hamas çatışması sırasında Gazze'nin büyük zarar gördüğünü ve insani yardımın sınırlandığına dikkat çeken Guterres, bu durumun kıyı bölgesinde kıtlık riskini artırdığını belirtti. ABD ve diğer ülkelerin, Ramazan ayında ateşkes umutlarının azalmasıyla birlikte hava ve deniz yoluyla yardım ulaştırma girişimlerinde bulunduğunu da ekledi.

Ancak BM yetkilileri, İsrail'in yardımları engellediğini iddia ederek bu durumu eleştirdi. İsrail ise suçlamaları reddederek Guterres'in açıklamalarına yanıt vermedi.

Guterres ayrıca, Gazze'deki insani yardımın omurgası olarak kabul edilen UNRWA'ya sağlanan finansmanın sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. Birçok ülkenin, İsrail'in Hamas saldırılarına karıştığı iddialarının ardından UNRWA'ya sağladığı fonları durdurduğunu hatırlattı.

UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini, bu kararın Mart 2025'e kadar devam edeceğini ve bu durumdan üzüntü duyduklarını belirtti. Ancak, Lazzarini gelecek yıl yeni bir karar almak için baskı yapma imkanlarının olduğunu da belirtti.

Guterres'in Gazze'ye yardım ulaştırma planını reddetmesi, bölgedeki insani krizin çözümüne ilişkin uluslararası çabalarda yeni bir dönemi işaret ediyor.

(Reuters'ten tercüme edilmiştir)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.