1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD İran'a Kızıldeniz'deki Gerginliği Düşürme Çağrısı Yaptı
ABD İran'a Kızıldeniz'deki Gerginliği Düşürme Çağrısı Yaptı

ABD İran'a Kızıldeniz'deki Gerginliği Düşürme Çağrısı Yaptı

ABD'de Biden yönetimi, İran'ın Husi isyancılara sunduğu doğrudan desteği azaltması gerektiğini vurgulayarak, Çin üzerinden yapılan açık bir çağrıyla İran'ı bu gerginliğin düşürülmesine katkıda bulunmaya çağırdı.

A+A-

Yemen'deki Husi isyancıların Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde gemilere yönelik saldırılarıyla artan endişeler, ABD'nin İran'a yeni bir çağrısıyla doruk noktasına ulaştı. Biden yönetimi, İran'ın Husi isyancılara sunduğu doğrudan desteği azaltması gerektiğini vurgulayarak, Çin üzerinden yapılan açık bir çağrıyla İran'ı bu gerginliğin düşürülmesine katkıda bulunmaya çağırdı.

Financial Times ve CNN'de yayınlanan bilgilere göre, ABD yetkilileri artık Umman aracılığıyla İran ile gizli görüşmeler yaptıklarını kabul ettiler. İranlı ve Amerikalı yetkililer arasındaki temasın önemi giderek artarken, Beyaz Saray'ın en üst düzey Ortadoğu danışmanları Ocak ayında İranlı mevkidaşlarıyla bir araya gelmek üzere Umman'a seyahat etti. Görüşmelerde İran heyetine nükleer müzakerelerden sorumlu dışişleri bakan yardımcısı Ali Bagheri Kani başkanlık etti.

Ancak, ABD'nin çağrısı sadece nükleer müzakerelerle sınırlı değil. ABD yetkilileri, İran'ı Husi isyancıların gemilere yönelik saldırılarını desteklemeyi durdurması konusunda da uyardı. Görüşmelerin yapıldığı binada bile yüz yüze etkileşimin olmadığı, taraflar arasında mesajların Ummanlı aracılar vasıtasıyla iletilmekte olduğu belirtiliyor.

Dışişleri Bakanlığı, görüşmelerin ayrıntılarını onaylamazken, Tahran'ın bölgedeki faaliyetlerini etkileyebilecek birçok kanalın bulunduğunu vurguladı. Ancak, bu görüşmelerin sadece bir kez yapıldığı ve o zamandan beri tekrarlanmadığı da CNN'e aktarılan bilgiler arasında.

İran ile ABD arasındaki resmi diplomatik ilişkilerin olmaması, bu tür görüşmelerin Umman aracılığıyla gerçekleşmesini kaçınılmaz kılıyor. Ancak, taraflar arasındaki bu yakın temas, bölgedeki gerginliklerin azaltılması için umut vaat ediyor.

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.