1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD Donanması'ndan Denizaltı Tedarik Zincirine 9 Milyar Dolarlık Dev Yatırım
ABD Donanması'ndan Denizaltı Tedarik Zincirine 9 Milyar Dolarlık Dev Yatırım

ABD Donanması'ndan Denizaltı Tedarik Zincirine 9 Milyar Dolarlık Dev Yatırım

ABD Donanması, stratejik denizaltı filosunu modernize etme çabalarını hızlandırıyor. Yeni nesil balistik füze denizaltısı Columbia sınıfının inşasıyla karşı karşıya kalan gecikmeleri aşmak için 9 milyar dolarlık bir yatırım planı açıklandı.

A+A-

ABD Donanması, yeni nesil balistik füze denizaltısı Columbia sınıfının inşasıyla karşı karşıya kalan gecikmeleri aşmak için 9 milyar dolarlık bir yatırım planı açıkladı. Bu önemli adım, Amerikan denizaltı sanayisini güçlendirerek ulusal savunma kapasitesini artırmayı amaçlıyor.

Mali Yıl 2025 bütçesinde duyurulan bu yatırım, Ar-Ge harcamalarının kısıtlanmasını içeriyor ve hizmet dışı bırakılacak yedi gemiyle birlikte denizaltı sanayi üssüne 5 yıl içinde 8,8 milyar dolar akıtılmasını öngörüyor. Ancak, Columbia sınıfı programında yaşanan bir yıllık gecikme, donanmanın stratejik planlarını etkileyebilir.

Gecikmelerin kaynağı, özellikle buhar türbini tesisinin inşası ve pruva bölümünün tamamlanması gibi teknik zorluklarla ilgili. Bu durum, Ohio sınıfı balistik füze denizaltılarının yerini alması planlanan Columbia sınıfının zamanlamasını riske atıyor. Uzun vadeli bir gecikme, Donanmanın mevcut denizaltı filosunun ömrünü uzatmak zorunda kalması anlamına gelebilir.

Bu zorluklar, denizaltı sanayi tabanındaki kapasite sorunlarını ve işgücü istihdamı konularını da yansıtıyor. Pentagon, 2018'den bu yana denizaltı bileşenleri üreten şirketlere fon sağlayarak verimliliği artırmaya çalışıyor. Yeni bütçe talebi, bu çabaları üç katına çıkaracak şekilde planlanıyor.

Ancak, bu büyük yatırımın finansmanı için bazı fedakarlıklar da yapılması gerekiyor. Bunlar arasında, 2025 bütçesindeki normal iki Virginia sınıfı denizaltının birinin kesilmesi ve iki Kıyı Savaş Gemisinin (USS Jackson ve USS Montgomery) erken hizmetten çıkarılması yer alıyor.

Donanma ayrıca, Seferi Hızlı Taşımacılık gemileri de dahil olmak üzere bazı gemilerin erken hizmetten çıkarılmasını istiyor. Bu önlemler, savunma müsteşarı Erik Raven tarafından "tek tek" analizler sonucunda belirlenmiş.

ABD Donanması, Columbia sınıfı programındaki gecikmeleri aşmak ve stratejik denizaltı kapasitesini güçlendirmek için bu önemli adımları atmaya hazırlanıyor. Bu yatırım, Amerikan savunma endüstrisinin güçlenmesine ve ulusal güvenliğin korunmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.