1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 50 yıl önce batan geminin enkazı bulundu
50 yıl önce batan geminin enkazı bulundu

50 yıl önce batan geminin enkazı bulundu

Avustralya'nın ulusal bilim ajansı CSIRO, 50 yıl önce Tazmanya a çıklarında batan Blythe Star yük gemisinin enkazını buldu. Gemideki 3 mürettebat hayatını kaybetmişti. 

A+A-

CSIRO ekibi, geminin yaklaşık 150 metre derinlikte hasar görmemiş ve dik şekilde deniz tabanına oturduğunu belirledi. Enkazın Blythe Star'a ait olduğu teyit edildi. Araştırmacılar, video görüntülerinin geminin batma nedenine ilişkin ipucu sağlayabileceğini umuyor.

Avustralya'nın ulusal bilim ajansından bir ekip, batan yük gemisi Blythe Star'ın enkazını 50 yıl sonra bularak ülkedeki en büyük denizcilik gizemlerinden birini çözüme kavuşturdu.

50-yil-once-batan-geminin-enkazi-bulundu.jpg

44 metre uzunluğundaki motorlu kıyı yük gemisi Blythe Star, 13 Ekim 1973'te Tazmanya açıklarında beklenmedik şekilde alabora olmuştu. Mürettebatın üçü hayatını kaybederken, hayatta kalan 10 personel kazadan 12 gün sonra kurtarılabilmişti.

Kaza sonrasında Avustralya tarihinin en büyük denizcilik arama operasyonu başlatılmış, ancak gemiye ait hiçbir iz bulunamamıştı. İngiliz Milletler Topluluğu Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Kurumu (CSIRO), pazartesi günü Blythe Star'ın battığı yeri tespit ettiğini açıkladı.

Tazmanya açıklarındaki bir denizaltı toprak kaymasını incelemek için Investigator adlı bir araştırma gemisiyle 38 gündür denizde olan CSIRO ekibi, keşfi gerçekleştirdi.

Kimliği belirlenemeyen bir gemi enkazını incelemek üzere yan proje başlatan ekip, geminin yaklaşık 150 metre derinlikte, hasar görmemiş ve dik şekilde deniz tabanına oturmuş olduğunu belirledi.

Ekip, enkaz yerine su altı kamera sistemlerini göndermeden önce gemi enkazının haritasını çıkarmak için çok ışınlı sonar kullandı.

Araştırmacılar, enkazın Blythe Star'ın boyut ve profiline uyduğunu tespit etti.

Kameralardan gelen görüntüler geminin tarihi fotoğraflarıyla karşılaştırılarak pruvadaki "star" sözcüğü de dahil olmak üzere ayrıştırıcı özellikler belirlenip enkazın Blythe Star olduğu teyit edildi.

Ekip, video görüntülerinin geminin niçin battığına ilişkin ipucu sağlayabileceğini umuyor.

Bulgular, aileler ve hala hayatta olan tek mürettebat üyesinin yanı sıra Blythe Star Anma Grubu'yla da paylaşıldı. Anma Grubu, geminin batmasının 50. yıl dönümünü anmak için Ekim ayında bir etkinlik düzenlemeyi planlıyor.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.