Sri Lanka, denize petrol deşarj eden tankeri uzay teknolojisiyle yakaladı

Sri Lanka Deniz Çevresini Koruma Otoritesi, sularını koruma misyonunda yeni bir dönem başlattı. Fransa'nın desteklediği gelişmiş uydu gözetleme sistemi, izinsiz petrol salınımını engelleme konusunda ilk büyük zaferini kazandı.

Şubat ayının başlarında, Sri Lanka sahillerinde demirleyen Panama bandıralı Global Crest isimli petrol tankerinin yasadışı petrol deşarj ettiği tespit edildi. Fransız hükümetinin finanse ettiği, Sri Lanka'nın kara uzay gözetleme teknolojisi tankerin yasadışı petrol deşarjı yaptığını belgeledi. Bu gelişme, sadece Sri Lanka'nın değil, aynı zamanda uluslararası denizcilik güvenliği için de bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Uydu görüntülerinin titiz bir şekilde analiz edilmesi, tankerin sızıntısının kaynağını net bir şekilde belirledi. Hindistan'ın Global Tanker filosuna ait olan ve BAE'deki bir şirket tarafından yönetilen Global Crest'ten gelen petrol sızıntısı, Sri Lanka'nın uzaydaki gözü olan kara denetim ekibinin dikkatinden kaçmadı. MEPA'nın (Sri Lanka Çevre Koruma Ajansı), tankerin yasadışı faaliyetlerini belgelemesi üzerine hemen harekete geçilerek gemi alıkonuldu. Denetim uluslararası topluluğun da takdirini kazandı.

Sri Lanka'nın bu zaferi bir tesadüf değil. Ülke, Eylül 2023'ten bu yana benzer teknolojilerin kullanımını test ediyor. Avrupa Deniz Güvenliği Otoritesi'nin başarısından ilham alan Sri Lanka da, kendi sularında benzer bir başarıyı yakalamış oldu.

MEPA yetkilileri, bu teknolojinin sadece Sri Lanka'nın denizlerini değil, aynı zamanda dünya denizcilik güvenliği için de bir umut ışığı olduğunu belirtiyorlar. Sri Lanka'nın Hint Okyanusu'ndaki stratejik konumu, uluslararası nakliye rotalarının kesişim noktasında bulunması nedeniyle, bu zaferin önemi daha da artıyor.

Deniz ve Çevre Haberleri

Fukuşima'daki atık suyun boşaltımında 2024 mali yılının ilk evresi tamamlandı
İstanbul kıyılarındaki mikroplastik kirliliğinin boyutu ortaya çıktı
Baraj, göl ve göletlere de yüzer güneş enerjisi santrali kurulabileceği bildirdi
Bilim insanları resifleri ses dalgalarıyla yeniden canlandırmaya çalışıyor
İzmit Körfezi'ne günlük 400 ton çamurun akması engelleniyor