Hürmüz İçin BM Deniz Misyonu Hazırlığı

Fransa ve ABD, Hürmüz’de ticari geçişleri yeniden sağlamak için saldırı niteliği taşımayan uluslararası deniz misyonu öngören BM karar taslağı hazırlıyor.

Fransa, ABD ile koordinasyon içinde Hürmüz Boğazı’ndaki ticari gemi geçişlerini yeniden sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine sunulacak yeni bir karar taslağı hazırlamaya başladı.

Çalışma, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ABD Başkanı Donald Trump’ın 21 Eylül akşamı New York’taki görüşmesinin ardından başlatıldı. Macron, kapsamlı bir anlaşma sağlanmasa bile konteyner gemileri ile petrol tankerlerinin geçişini artırabilecek diplomatik seçenekler üzerinde çalışılacağını söyledi.

Diplomatlara göre karar taslağı, Hürmüz’ün güvenliğini İran’la yaşanan diğer anlaşmazlıklardan ayıracak. BM üyelerinin ticari gemileri korumaya yönelik faaliyetleri İran’a karşı saldırı niteliği taşımayacak ve ABD’nin bölgedeki politikalarını destekleyen bir metin olarak hazırlanmayacak.

Taslakta seyrüsefer serbestisi ile enerji kaynaklarına erişimin bütün ülkelerin ortak çıkarı olduğu vurgulanacak. Fransa metni kısa süre içinde Güvenlik Konseyi üyelerine dağıtmayı hedefliyor ancak kesin takvim açıklanmadı.

Paris’in önceki girişimleri, metinlerin İran’a karşı taraflı olabileceğini savunan veto yetkisine sahip Çin ve Rusya’nın desteğini alamamıştı.

Deniz Gündemi Haberleri

Denizcilerin Yüzde 41’i Güvenlik Kaygısını Bildiremiyor
İMEAK DTO Antalya’da Çetin’den Adaylık Mesajı
Gemi Brokerleri Derneği’nde Yeni Dönem
Filo Jet’te 9 Zanlıya 7 Gün Ek Gözaltı
Türk Bayraklı Gemilere KKTC’de Hat İzni Kolaylığı