Deniz taşımacılığında talep ve navlun fiyatları dengede

Deniz taşımacılığı sektöründe son dönemde yaşanan gelişmeler, talep ve navlun fiyatları üzerinde dengeli bir seyir izliyor. Analistlerin tahminlerine göre, talepteki azalışın devam etmesi navlun fiyatları üzerindeki baskıyı hafifletiyor.

Freightos'tan Judah Levine'in verdiği bilgilere göre, Orta Doğu'daki gerginliklere rağmen denizcilik şirketleri, Kızıldeniz'den uzak durarak jeopolitik çatışmaların konteyner pazarı üzerindeki etkisini minimize etmeyi başarıyorlar. Bu durum, konteyner pazarında istikrarlı bir seyir sağlıyor.

Analizlere göre, deniz taşımacılığına yönelik talep baskısının hafiflemesiyle birlikte, denizcilik şirketleri fazla kapasiteyi etkinleştirerek daha uzun yolculuklara uyum sağlama konusunda ilerleme kaydediyorlar. Bu da Asya ihracatında alan ve konteyner bulunabilirliğinde iyileşmelere yol açıyor.

Navlun fiyatlarındaki seyir de dikkat çekici. Asya ile Kuzey Avrupa ve Akdeniz arasındaki navlun oranlarının hafif bir düşüş yaşayarak sırasıyla 5.000 $ ve 6.200 $/feu'ya gerilediği belirtiliyor. Ayrıca, Asya'dan Kuzey Amerika'ya olan rotalarda da artış gözlemleniyor.

Ancak, nakliyenin düşük sezona girmesi ve nakliye hatlarının rotalardaki kapasiteyi ayarlaması bekleniyor. Bu durum, navlun oranlarının önümüzdeki dönemde düşmesine ve deniz taşımacılığındaki kesintilerin hava yoluyla yapılan sevkiyatlara kaymasına yol açabilir.

Vespucci Denizcilik analisti ve CEO'su Lars Jensen'e göre, denizcilik sektöründe yaşanan aşırı kapasite sorununun, gemi siparişlerinin azalması ve şirketlerin daha ihtiyatlı davranmasıyla aşılabileceği ifade ediliyor. Jensen'e göre, bu durum, Afrika'ya taşımacılık için uygun bir kapasitenin sağlanmasına olanak tanıyor.

Deniz Ticaret Haberleri

'Kızıldeniz'deki uluslararası ticaretle ilgili sorunların ele alınması gerekiyor'
DP World Yarımca, yeni rotayla Çin'den Türkiye'ye ticaret süresini kısalttı
Deniz endüstrisinde karbon ayak izi alarmı
Kızıldeniz Rotası, Akdeniz Limanlarını Sıkıştırıyor: Tedarik Zincirlerinde Kriz Uyarısı
Deniz Endüstrisi, BM'ye Denizcilerin Korunması İçin Acil Çağrıda Bulunuyor