Danimarka, Grönland’daki askerî tatbikat için otel gemisi kiraladı

Danimarka Savunma Bakanlığı, Grönland’da düzenlenen Exercise Arctic Endurance tatbikatına katılan askerlerin konaklaması için buz takviyeli bir keşif gemisini kiralayarak Nuuk’taki otel kapasitesi üzerindeki baskıyı azaltmayı hedefliyor.

Danimarka Savunma Kuvvetleri, Grönland’da yürütülen Exercise Arctic Endurance kapsamında görev yapan Danimarkalı ve uluslararası askerlerin konaklaması amacıyla buz sınıfına sahip 'Ocean Endeavour' adlı gemiyi kiraladı. Uygulama, özellikle yoğun dönemlerde Nuuk’taki oteller üzerindeki yükü hafifletmeyi amaçlıyor.

Şubat ayının başından itibaren Nuuk Limanı’na yanaşacak olan gemi, tatbikatın 2026 yılı boyunca devam etmesi süresince askerler için konaklama imkânı sunacak. Danimarkalı yetkililer, bu çözüm sayesinde karada geçici tesisler kurulmasına gerek kalmadan, personelin uygun ve alışık oldukları koşullarda barınmasının sağlandığını belirtti.

Ocean Endeavour, SunStone Maritime Group bünyesinde faaliyet gösteren SunStone Group’tan kiralandı. Gemi, 2025 yılının sonlarına kadar Arktik Kanada, Grönland ve Antarktika’da seferler yapan bir kutup keşif gemisi olarak hizmet vermişti. Buz takviyeli yapısı sayesinde kutup bölgelerinde güvenli operasyon kabiliyetine sahip bulunuyor.

Danimarka, 2025 yılından bu yana Grönland ve Kuzey Atlantik’teki askerî varlığını artırmış durumda. Exercise Arctic Endurance tatbikatına Danimarka Savunma Kuvvetleri’nin çeşitli birimlerinin yanı sıra birçok NATO ülkesinden askerler katılıyor.

Tatbikata katılan ülkeler arasında Fransa, Almanya, İsveç, Norveç, Finlandiya, Hollanda, İzlanda ve Belçika yer alıyor. Bu ülkelerden bazıları hâlihazırda Grönland’a personel gönderirken, bazıları ise tatbikat kapsamında planlama ve keşif faaliyetlerine destek veriyor.

Tatbikat hazırlıkları, Danimarka Savunma Kuvvetleri ve Arktik Komutanlığı ile yakın koordinasyon içinde yürütülüyor. İlk aşamada tatbikat alanları ve lojistik destek imkânlarının belirlenmesine odaklanılırken, ek NATO ülkelerinin de yıl içinde keşif ekipleri göndermeye ilgi gösterdiği ifade ediliyor.

Dünya Haberleri

İran'nın ABD bayraklı bir tankere müdahale ettiği iddia edildi
Alman donanma gemilerine sabotaj girişimi şüphesine gözaltı kararı
Harry Kasırgası'nda yaklaşık 1000 göçmenin kaybolmuş olabileceği belirtildi
ABD’nin yeni uçak gemisi USS John F. Kennedy deniz testlerine başladı
Venezuela'dan, müdahale sonrası ABD'ye ilk kez LPG sevkiyatı