Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Akdeniz’de deniz ve kıyılarda mikroplastik kirliliği oluştuğu yönündeki iddialar üzerine 1 Temmuz’da kapsamlı denetim çalışması başlattı.
Adana, Antalya, Hatay, Mersin ve Muğla’da atık su ve atık yönetimine yönelik toplam 530 denetim gerçekleştirildi. Çevre mevzuatına aykırı faaliyet gösterdiği belirlenen 23 tesise toplam 47 milyon 599 bin TL idari para cezası uygulandı.
İl müdürlüklerinin yürüttüğü çalışmaların yanı sıra Bakanlığın merkez teşkilatına bağlı ekipler de Adana ve Mersin’deki atık geri dönüşüm ve atık su arıtma tesislerini denetledi. Kirletici niteliği yüksek olduğu değerlendirilen 142 tesis denetim planına alındı.
ASKİ’ye iki kat ceza
Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresine bağlı Seyhan Atıksu Arıtma Tesisi’nde yapılan incelemede, atık suların bir bölümünün tesise alınmadan ve arıtma işleminden geçirilmeden deşarj edildiği belirlendi.
Aynı ihlal nedeniyle geçen yıl da ceza uygulanan ASKİ’ye, bu kez iki kat yaptırımla 5 milyon 874 bin TL idari para cezası kesildi.
Bakanlık, Akdeniz kıyılarındaki denetimlerin devam ettiğini bildirdi.