Akaryakıt gemisi tedariki projesi kapsamında son gemi suya indirildi

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan, DESAN ve ÖZATA Tersaneleri İş Ortaklığı’nda yürütülen, Akaryakıt Gemisi (AGEM) Tedariki Sözleşmesi kapsamındaki son gemi olan Y163, denizle buluştu.

Akaryakıt Gemisi Projesi kapsamında; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı bağlısı yüzer unsurlar ile dost/müttefik unsurların lojistik ihtiyaçlarının karşılanması maksadıyla, manevra gücü yüksek, limanda, alargada, yaklaşma sularında ve bekleme mevkilerinde akaryakıt ikmali yapabilecek kabiliyete sahip toplam dört adet gemi tedarik edilmekte olup bunların 2 adedi teslim edilmiştir, üçüncü gemi ise teslim aşamasındadır.

AGEM ile Türk Deniz Kuvvetleri’nin liman içi denizlerde akaryakıt ikmali görevini daha etkin yapması amaçlanmaktadır.

Gemilerdeki yerlilik oranı yüzde 80
Gemiler, 49,85 metre uzunluk ve 9,2 metre genişliğinde olup 200 ton kargo yakıt ve 39 ton kargo tatlı su taşıma kapasitesine sahiptir. 

Lojistik destek almadan ve liman ihtiyacı olmadan üç gün denizde kalma kabiliyetine sahip gemiler, 15 deniz mili süratine sahip olup, aynı anda iki gemiye kargo yakıt/kargo tatlı su transferi yapabilmektedir. 

Savunma Sanayi Haberleri

"Mavi vatan"da zaman milli teknolojiyle yönetilecek
Türk savunma sanayisi firmaları Katar'daki DIMDEX 2026 Fuarı'nda yerini aldı
Türk savunma sanayi firmaları, Doha Büyükelçiliğinde buluştu
ASFAT hedef büyüttü
Savunma sanayisinde 14 yeni ARGE projesinin imza töreni yapıldı