|
||
İMEAK Deniz Ticaret Odası Ocak Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı | ||
İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası’nın (DTO), 2021 yılı ilk Meclis Toplantısı, 7 Ocak Perşembe günü video konferans yöntemiyle yapıldı. | ||
SEKTÖRDEN Haberi | ||
![]() |
||
|
||
İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, 2021 yılına geçtiğimiz yıldan devralınan küresel salgınla girildiğini, pandeminin seyrinin, ekonomilerin seyrini belirlemeye devam edeceğini söyledi.
Tamer Kıran, “Tüm dünyada aşıların devreye girmeye başlaması, yaz aylarına doğru pandeminin kontrol altına alınmasına ilişkin umutlarımızı arttırıyor. Bu başarılabilirse, yılın ikinci yarısından itibaren küresel ekonomide bir toparlanma beklemek yanlış olmayacaktır. Fakat o noktaya ulaşana kadar hem Türkiye ekonomisi hem dünya ekonomisi için zorlu bir sürecin bizleri beklediğini unutmamak gerekiyor.” dedi.
İçinde bulunduğumuz yılın ilk yarısının, hem Türkiye – AB hem de Türkiye - ABD ilişkileri açısından önem arz ettiğini kaydeden Tamer Kıran, “ Yılın ilk yarısında gerek ABD’de Biden başkanlığındaki yeni yönetim ile gerek AB ile farklı platformlarda yapılacak görüşmeler önümüzdeki dönemin jeopolitik gelişmeleri açısından belirleyici olmaya aday görünüyor. Sorunların diploması yoluyla çözülmesinin ekonomiye de olumlu yansımaları olacaktır. Brexit sürecinin tamamlanması ve yıl bitmeden Türkiye ve İngiltere arasında serbest ticaret anlaşmasının bitirilmesi de olası ekonomik kayıpları engelleyen ve önümüzdeki dönemde kazançları arttırmaya yönelik önemli bir gelişme olmuştur.” ifadelerini kullandı.
2020 yılında pandemi süreci ile yaşananların, denizcilik sektörü açısından da önemli değişimleri getirdiğini belirten Tamer Kıran, “Tedarik zincirleri ve lojistik merkezlerindeki değişim eğilimi artmaktadır. Tüketicilerin daha çok online alışverişe yönelmesi daha hızlı ve kısa mesafelerde tedarik ihtiyacını arttırmaya aday görünmektedir. Teknolojiye yönelim ve dijitalleşme çok daha hızlanmış durumdadır. İş yapma biçimlerinde iklim, çevre ve sürdürülebilirlik kaygıları gittikçe ön plana çıkmaktadır. Ticaret savaşları ve korumacılığın farklı boyutlarda da olsa devam etme ihtimali yüksektir. Tüm bu gelişmelerin denizcilik sektörünü doğrudan ya da dolaylı yoldan etkileyebileceğini düşünerek strateji ve planların oluşturulması gereken bir dönem içerisindeyiz.” diye konuştu.
2020 Yılında Denizcilik Sektörü
Tanker piyasasında, ekonomilerin kapanması yüzünden talepte meydana gelen düşmeye paralel olarak petrol fiyatlarındaki düşme, ülkelerin stratejik ve spekülatif stoklama politikası, petrol üreten ülkelerde üretilen petrolü kara depolarında depolama imkanlarının azalması sonucu depo olarak kullanılmak üzere VLCC ve bir derece Suezmax’lara olan talep artışının, 2020’nin Mart ve Nisan aylarında bu segmentte olumlu bir trend yarattığını kaydeden Tamer Kıran, fakat daha sonra bu rüzgarın kaybolduğunu belirtti. Aralık itibarıyla günlük gemi kiralama bedellerinin, günlük işletme maliyetlerine hemen hemen yaklaşmış durumda olduğunu kaydeden Tamer Kıran, 2021 yılında petrol tüketim tahmininde düşme beklentisi, özellikle AB ülkeleri ve ABD gibi başat ekonomilerin iyileşmesinin zaman alacak olması nedenleriyle bu segmentte iyileşme ve kayıpların telafisinin hemen gerçekleşmeyeceğini yıllara sari olarak iyileşme görüleceğinin tahmin edildiğini söyledi.
“Buna karşılık yeni gemi arzı pandemi öncesinde planlandığı gibi gerçeklemiş ve yaklaşık olarak DWT bazında yüzde 3,8 büyümüştür. Her ne kadar yılın ikinci yarısında gözle görünür iyileşmeler kaydedilse de, sektör averaj ortalama kazançları yüzde 19 düşmüştür. 2021 yılında dökme yük filosunda yeni gemi arzının mevcut kontratlara göre yüzde 1,7 artması beklenmektedir. Uzun yıllardır ilk defa bu kadar düşük gemi arzı olacaktır. Bununla birlikte bu segmentin en önemli elemanı olan demir cevheri taşımacılığında beklenen yüzde 2, hububat taşımacılığında beklenen yüzde 3, minor bulk’ta yüzde 5’lik artış neticesinde 2021 yılının dökme yük piyasası için de daha iyi olacağını söylemek gerçekçi olacaktır. Ayrıca 2021’e damgasını vuracak olan ülke yine Çin olacak ve Çin’in ham madde alımları bu piyasayı ayakta tutacaktır.”
2020’de sektörün, sülfür miktarı düşük yeni yakıtın ya da MGO’nun kullanılmasının yüksek maliyet yükünden korkarken, petrol fiyatlarındaki düşmenin düşük sülfürlü yakıt ile yüksek sülfürlü yakıt arasındaki fiyat farkının uzunca bir süre çok düşük düzeyde kalmasına neden olduğunu belirten Tamer Kıran, buna karşın düşük sülfürlü yakıt kullanılması sonucunda ortaya çıkması muhtemel bazı teknik sorunlar ve bunların makine aksamında meydana getirdiği hasarların, iş yükü ve zaman kaybının beklenenden daha önce yaşanmaya başladığını ve 2021’de de önemli bir gündem maddesi olarak kalmaya devam edecek gibi göründüğünü söyledi.
“Pandemi Sürecinde En İyi Hizmeti Vermenin Gayreti İçinde Olduk”
Çatı kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile birlikte sorunların giderilmesi, vereceği hasarın en alt düzeyde tutulması amacıyla hızlı davranmaya gayret ettik, ilgili bakanlıklar ile en üst düzeyde işbirliğine giderek çok yakın çalıştıklarını anlatan Tamer Kıran, şunları söyledi.
“Devletimiz de, sorunların çözümü noktasında yanımızda oldu. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki hükümetimiz, salgının ekonomik etkilerini azaltmak için birçok kesimin beklediği fevkalade önemli destekler içeren paketler açıkladı. Tamamına olmasa bile sorunlarımızın büyük bölümüne çözümler üretildi. Kendi adıma geçtiğimiz yılın şöyle bir çetelesini tuttuğumda; Deniz Ticaret Odası ve TOBB toplantıları, PRÜ Mütevelli Heyet Toplantıları ve ilgili diğer toplantılar, ziyaretler, kabuller, çalıştaylar, panel ve konferanslar olmak üzere bir yılda tam 454 faaliyete katıldığımı görüyorum. Bu faaliyetlerden 79’unu TOBB ile ilgili olanlar oluşturdu. Yine geçtiğimiz yıl Sayın Cumhurbaşkanımızın 6 programına katıldım. Deniz Ticaret Odası yönetimi olarak geçtiğimiz yıl 46 yönetim kurulu toplantısı yaptık. Bir yılda 52 hafta olduğunu düşünürsek, tatil ve bayramları da çıkarttığımızda, pandemi dönemi olmasına rağmen çoğunluğu on line olmak üzere düzenli olarak toplantılarımızı gerçekleştirdik. Yine pandeminin ilan edilmesinin ardından Meclis toplantılarımızı video konferans yöntemiyle yapmak zorunda kaldık. Önümüzdeki süreçte bir müddet daha Meclis toplantılarımızı bu şekilde sürdüreceğimizi öngörüyorum. Geçtiğimiz yıl iki kez Müşterek Meslek Komite Toplantıları yaptık.”
İMEAK DTO’nun aralık ayı itibarıyla Sıfır Atık Belgesini aldığını belirten Tamer Kıran, “Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayesinde 2019 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulamaya geçirilen Sıfır Atık Yönetimi Projesi kapsamında Deniz Ticaret Odası olarak üzerimize düşeni yaptık.” dedi.
Odamızın büyük destekleriyle kurulan Piri Reis Üniversitesi’nin de geçtiğimiz yıl başarılarıyla göğüs kabarttığını söyleyen Tamer Kıran, üniversitenin aldığı ödüllerden bahsetti.
Umutlarımızı Canlı Tutarak 2021 Yılına Başlıyoruz Tamer Kıran, konuşmasını şöyle tamamladı:
Toplantıda, Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, “Türkiye ve Dünya Ekonomisi: Göstergeler ve Gelişmeler” başlıklı sunum yaptı.
Toplantı, Şube Başkanları, Meslek Komite Başkanları ve Meclis Üyelerinin görüşlerini dile getirmesiyle sona erdi. |
||
|
||
Etiketler: İMEAK, Deniz, Ticaret, Odası, Ocak, Ayı, Meclis, Toplantısı, Yapıldı, |
|
||
|